Schapen op de Roemeense snelweg

Alles gaat mis als Dumitru de gevangenis verlaat in de Roemeense film Everyday God Kisses Us On the Mouth. De titel van de tweede film van Sinisa Dragin moet zowel ironisch als uiterst serieus worden opgevat. Hij won er tijdens het afgelopen Filmfestival Rotterdam een van de drie Tiger Awards mee.

Gods zegeningen leiden de hoofdpersoon langs een weg vol wilde nachten met zigeunerinnen, ganzen, moordlust, een echtgenote die zwanger blijkt van zijn broer en een bizarre vorm van verlossing. Zoals zoveel films uit het hedendaagse Roemenië worstelt ook Dragin met de barre wereld die Ceaucescu achterliet. Rare contrasten als schapenhoeders op tot de horizon geplaveide snelwegen, winkels die alleen de plaatselijke cola-variant verkopen en de strijd tussen een magisch-realistische traditie en de onvermijdelijke vooruitgang, spelen in Everyday net zoals in al deze films een rol. Dat maakt dat de film er zowel vertrouwd Oost-Europees, sprookjesachtig-duister (niet in de minste plaats door de keuze voor zwart-wit) als sociaal-realistisch uitziet. Door zijn zelfbewuste stijl en gruwelijke zwarte humor onderscheidt Everyday zich echter van vergelijkbare films. Door de manier waarop Dragin juist op gruwelijke momenten de verbeelding weet aan te spreken, toont hij zijn robuuste talent en weet hij de toeschouwer over te halen zich met zijn meelijwekkende hoofdpersoon te identificeren.

Everyday God Kisses Us On the Mouth. Regie: Sinisa Dragin. Met: Dan Condurache, Ana Clontea, Horatiu Malaele. In: Smart Cinema, Amsterdam en Plaza Futura, Eindhoven.

    • Dana Linssen