Resoluties gelden ook voor Israël

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren gezegd dat resoluties van de Verenigde Naties even goed voor Israël als voor Irak van toepassing zouden moeten zijn, en opgeroepen tot snelle hervatting van de onderhandelingen over een Palestijnse staat.

Blair deed dat in een poging het argument te ontzenuwen dat de internationale gemeenschap in de kwestie-Irak en het Israëlisch-Palestijnse conflict met twee maten meet. Irak zou gedwongen worden resoluties van de VN-Veiligheidsraad na te leven, terwijl Israël die ongestraft met voeten zou treden, gelooft een meerderheid van Blairs partijgenoten. Een Israëlische zegsman deed Blairs uitspraak af als ,,poging de Arabische landen tevreden te stellen'' in het licht van een eventuele aanval op Irak.

,,Ik erken dat de VN-resoluties [in Israël] net zo goed van toepassing moeten zijn als voor Irak'', aldus Blair op het jaarlijkse congres van de Labourpartij in Blackpool. ,,Wat nu in het Midden-Oosten gebeurt, is smerig en verkeerd. De Palestijnen die in toenemend abjecte omstandigheden leven en Israëlische burgers die worden vermoord.'' De premier benadrukte opnieuw dat een oplossing alleen kan liggen in erkenning van een ,,levensvatbare Palestijnse staat'' door Israël, op basis van de grenzen van 1967. Plus de erkenning door ,,de hele Arabische wereld van het bestaansrecht van Israël'', dat zich op zijn beurt ,,veilig moet voelen binnen zijn grenzen''.

Opiniepeilingen geven te zien dat de meerderheid van de Britten ondanks de bloedige terreuraanslagen tegen Israëlische burgers vooral begaan is met het lot van de Palestijnen. Dat speelt een belangrijke rol in de opinievorming over een eventuele oorlog in Irak onder Amerikaanse leiding.

Blair benadrukte opnieuw dat zijn steun aan de Amerikaanse president Bush niet slaafs is. Het Verenigd Koninkrijk ,,is niet de 51ste staat van welk land dan ook, maar ik geloof in de alliantie [met de VS] en ik zal daarvoor vechten.''

Vandaag spreekt de Amerikaanse oud-president Bill Clinton het congres in Blackpool toe. Hij heeft gisteravond tijdens een diner in het Imperial-hotel al een kleinere selectie critici gemasseerd met de boodschap dat het huidige Brits-Amerikaanse bondgenootschap ,,essentieel'' is.