Poetin gaat naar de kerk in Rotterdam

Het staatsbezoek dat de Russische president Poetin volgende maand aan Nederland bengt, zal niet alleen in het teken staan van de economische betrekkingen. Poetin is ook van plan om in Rotterdam een plechtigheid bij te wonen ter gelegenheid van de bouw van een Russisch orthodoxe kerk in de Maasstad.

Dit bevestigen diplomatieke kringen rond het Kremlin. Voor een bezoek aan het Tsaar Peter huisje in Zaandam zal naar verwachting geen tijd zijn.

Het staatsbezoek, op 13 en 14 november, is het eerste van een Russische president aan Nederland. Het is onderdeel van een Europese reis waarop Poetin eerst naar Kopenhagen gaat, voor een topontmoeting met regeringsleiders van de landen van de Europese Unie, en vervolgens naar Oslo en Den Haag.

Over het precieze programma van de reis voeren Russische diplomaten nog overleg met hun collega's in Denemarken, Noorwegen en Nederland. Een complicerende factor daarbij is dat Poetins staf nog geen ervaring heeft met het ingewikkelde protocol voor bezoeken aan koninklijke staatshoofden.

De gemeenschap van Russische emigranten in Nederland geldt in Moskou als een van de actiefste in Europa, door de aanzienlijke investeringen van deze Russen in de Russische economie. Poetin wil tijdens zijn bezoek Nederlandse bedrijven aanmoedigen om meer in Rusland te investeren dan ze nu al doen. Hij is daarom van plan in zijn gevolg een aantal ministers en een groot aantal zakenlieden mee te nemen.

In de marge van het bezoek zal mogelijk een conferentie met vertegenwoordigers van Nederlandse investeerders en het bedrijfsleven worden georganiseerd. Maar de opzet van zo'n conferentie of seminar, en wie daaraan zou kunnen deelnemen, is nog onderwerp van overleg tussen beide hoofdsteden.