Oproep tot later betalen kabelnota

De Consumentenbond roept op tot het eenmalig te laat betalen van de rekening voor tv-kijken. De actie is gericht tegen kabelbedrijven die van plan zijn hun tarieven met ruim 20 procent te verhogen. De bond verwacht op basis van een enquête dat 700.000 huishoudens willen meedoen aan de actie.

De oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid is gisteren gedaan, nadat de kabelbedrijven hadden geweigerd gehoor te geven aan een ultimatum. De Consumentenbond eiste een toezegging van de bedrijven dat zij hun tarieven ,,niet drastisch gaan verhogen''.

Vecai, de brancheorganisatie voor kabelbedrijven, vindt de actie van de bond ,,veel te voorbarig'', aldus directeur R. van Esch. Een uitnodiging tot ,,constructief overleg'' is volgens de directeur tot nu toe afgewezen.

Volgens de Consumentenbond is een huishouden nu gemiddeld 10 euro kwijt aan het kijken naar de tv en het luisteren naar de radio. Kabelbedrijven willen daar 12,50 van maken, omdat banken geen geld meer willen stoppen in de noodlijdende sector. Met dat extra geld moeten netwerken worden gemoderniseerd.

Vecai benadrukt dat de kabelbedrijven ieder voor zich bepalen of de tarieven omhooggaan. Ze kunnen ook besluiten tarieven gelijk te laten. Volgens de toezichthouder op de telecommarkt, Opta, is de consument op lange termijn gebaat bij de hogere tarieven. Opta heeft als `tegenprestatie' voor de prijsverhoging bedongen dat de gesloten kabelbranche meer concurrenten toelaat.

De Consumentenbond wil niet dat de televisiekijkers worden gebruikt als `investeerder'. De bond roept hen op de acceptgiro met de kabelbijdrage te laten liggen totdat de eerste aanmaning binnenkomt. Bij automatische incasso wordt consumenten aangeraden de gele kaart te gebruiken om het maandbedrag eenmalig te laten terugstorten. ,,Als de aanmaning binnen is, betaalt u alsnog de rekening'', adviseert de bond op zijn website. Als de kabelbijdrage onderdeel is van de energierekening, wordt aangeraden alles over te maken behalve het kabelbedrag of – bij automatische incasso – de totale energierekening te laten terugstorten en deze na aftrek van de kabelbijdrage alsnog te betalen.