Namibië verbiedt ontaarde tv

De Namibische president Sam Nujoma heeft genoeg van ontaarde tv-programma's uit het buitenland die de jeugd het hoofd op hol brengen en aanzetten tot geweld en homoseksualiteit.

Volgens de krant The Namibian heeft Nujoma de staats-tv opgedragen met onmiddellijke ingang alleen programma's van eigen bodem uit te zenden.

Buitenlandse media zijn in hun berichtgeving niet altijd even aardig over Nujoma. Net als zijn collega Mugabe in Zimbabwe heeft Nujoma gedreigd homo's en lesbiennes te laten arresteren en ze het land uit te gooien. Op de wereldtop in Johannesburg vorige maand gingen bij veel buitenlandse waarnemers de nekharen overeind staan, toen Nujoma het woord nam. Blanke boeren beschuldigde hij van `arrogantie' omdat ze de landhervormingen in Namibië zouden blokkeren. Hij noemde Groot-Brittannië de veroorzaker van de problemen in Zimbabwe en zei dat Afrika niet langer hulp of investeringen uit het Westen nodig had.

En nu heeft de president dus de oorlog verklaard aan buitenlandse tv-producties. Medewerkers van staatsomroep NBC zijn behoorlijk nerveus geworden van de opdracht van Nujoma. Uitzendschema's moesten worden omgegooid en regisseurs gingen wanhopig op zoek naar oude banden die de gevallen gaten konden vullen.

In plaats van de Amerikaanse soap The Bold and the Beautiful en de science fiction serie Dune kregen de Namibische kijkers een band van het laatste partijcongres van de regeringspartij te zien.