Maffiaproces: 26 keer levenslang

In het monsterproces tegen maffiabazen die in de jaren tachtig verantwoordelijk waren voor twintig moorden, is gisteren door de rechtbank van Palermo 26 maal levenslange gevangenisstraf opgelegd. Onder de veroordeelden bevinden zich de wrede baas der bazen, Toto Riina, en zijn nog voortvluchtige opvolger Bernardo Provesano.

De uitspraak betekent echter niet dat de maffia nu verslagen is. Volgens de directeur van de Italiaanse geheime dienst Sisde, Mario Mori, is een nieuw seizoen van bloedvergieten in aantocht. In een hoorzitting voor de parlementaire commissie Antimaffia beschreef Mori gisteren twee scenario's.

In het eerste scenario is volgens Mori sprake van een ruzie tussen de maffiabazen die in de gevangenis zitten en diegenen die nog vrij rondlopen. De leiders achter de tralies proberen koste wat kost hun invloed te behouden. Maar ze slagen daar steeds minder goed in, doordat ze onder een uiterst streng gevangenisregime zijn geplaatst dat het erg moeilijk maakt om contacten met de buitenwereld te onderhouden.

De maffiabazen die uit handen van de politie wisten te blijven, zoals Bernardo Provesano die de dagelijkse leiding van Toto Riina heeft overgenomen, hebben er alle belang bij om de opgepakte maffiabazen achter de tralies te houden. Deze kloof leidt volgens Mori tot grote spanningen en mogelijk ook tot liquidaties. Het tweede bloedige scenario betreft de rekening die de gevangen maffiabazen te vereffenen hebben met vertegenwoordigers van officiële instituties die hen voor de verkiezingen van vorig jaar bepaalde beloften zouden hebben gedaan. Zo zou het strenge gevangenisregime worden verlicht of opgeheven en zouden processen worden overgedaan. Iets wat niet gebeurd is.

Volgens Mori hebben de maffiabazen Toto Riina en ook Leoluca Bagarella ondanks hun levenslange gevangenisstraf nog steeds controle over bepaalde kernen in de maffia en zijn ze in staat om af te rekenen met hun vijanden. Dergelijke wanhoopsacties zouden de vrede kunnen verstoren waar de nieuwe maffiabazen momenteel zo wel bij varen.

Vorige maand werd bekend dat de in april opgepakte maffiabaas Nino Giuffre al sinds twee maanden meewerkt met justitie. Het doorslaan van Giuffre, rechterhand van Provesano en voorheen van Riina, zou een zware klap kunnen zijn voor de maffia en zal ook veel corrupte staatsvertegenwoordigers de angst op het lijf hebben gejaagd. De vraag waarom Giuffre en ook een andere maffiabaas plotseling werden opgepakt is nog niet beantwoord. Diverse maffiakenners brengen hun arrestaties in verband met de toegenomen spanning binnen de maffia.