Leemhuis eist 13 miljoen van de staat

De directie van het voormalige effectenhuis Leemhuis en Van Loon eist van de staat ruim 13 miljoen euro wegens schade door de beursfraudezaak Operatie Clickfonds. De claim wordt op 15 oktober aangebracht.

Leemhuis en Van Loon werd in oktober 1997 getroffen door Operatie Clickfonds. Het Amsterdamse openbaar ministerie (OM) beschuldigde het effectenhuis van diverse `beursfraude'delicten, zoals witwassen en handel met voorkennis. De vierkoppige directie, onder wie Han Vermeulen, trad noodgedwongen af. Het bedrijf werd eind december 1997 voor een zeer lage prijs verkocht aan Neijenburg Effectenbeheer. De harde beschuldigingen zijn nooit waar gemaakt. Uiteindelijk bleef alleen een kleine loonbelastingaffaire van het bedrijf over.

De zaak rond Leemhuis en Van Loon BV en haar directie werd vorig jaar voor de Amsterdamse rechtbank gebracht. Daar werd het OM in ongekend harde bewoordingen nietontvankelijk verklaard wegens ,,een patroon van onzorgvuldig optreden'' en ,,grove veronachtzaming van de belangen van de verdachte''. Het OM tekende beroep aan, maar heeft dat ingetrokken. Nu de uitspraak van de rechtbank niet meer wordt betwist, maakt de claim een zeer goede kans bij de civiele rechter, stelt de raadsman van Leemhuis en Van Loon, R. le Poole: ,,Er ligt een spijkerhard oordeel waarin de rechter heeft vastgesteld dat er onrechtmatig is gehandeld en dat er een causaal verband is met de geleden schade.''

Daarnaast is de vermogensschade van Leemhuis en Van Loon nauwkeurig aan te geven. De waarde van het bedrijf was vlak vóór het uitbreken van de Clickfondszaak net vastgesteld. Dat was gebeurd omdat het commissionairshuis op het punt stond deels te worden verkocht aan J. Fentener van Vlissingen. Die verkoop ging uiteindelijk vanwege de Clickfondsaffaire niet door.

De afgelopen maanden heeft de voormalige directie van Leemhuis en Van Loon vergeefs geprobeerd een schikking te treffen met de staat. De claim is vandaag aan de landsadvocaat bekendgemaakt en zal volgende week in Den Haag worden aangebracht. De staat moet nu eerst schriftelijk reageren. De verwachting is dat begin volgend jaar een eerste zitting bij de Haagse rechtbank plaatsvindt. Onlangs zei een aantal werknemers van Leemhuis en Van Loon ook een claim te willen indienen. Die heeft echter weinig kans omdat de rechtbank over de belangen van het personeel slechts heeft gezegd dat deze ,,ernstig verontachtzaamd'' zijn. Over de vennootschap, die in handen van de directie was, wordt echter expliciet gesteld dat de Clickfondszaak ,,onnodig schadetoebrengend'' is geweest.

WWW.NRC.NL: dossier Clickfonds

    • Joost Oranje