Kiarostami krijgt geen visum voor Amerika

De Iraanse regisseur Abbas Kiarostami krijgt geen visum voor de Verenigde Staten. Kiarostami had aanwezig willen zijn bij de vertoning van zijn film Ten op het filmfestival van New York. Ook zou de regisseur een lezing geven op de universiteit van Harvard.

Volgens Richard Pena, directeur van het New Yorkse festival, heeft het Amerikaanse consulaat in Parijs, waar Kiarostami het visum aanvroeg, negentig dagen nodig om zijn `achtergrond te onderzoeken'. Kiarostami heeft de Verenigde Staten al een aantal keren bezocht. Voorspraak van de voormalige Franse minister van cultuur Jack Lang mocht niet baten. De Finse regisseur Aki Kaurismaki heeft zich solidair met Kiarostami verklaard. Kaurismaki, die op het festival The Man Without a Past zou presenteren komt ook niet naar New York. ,,Wat blijft er over als culturele uitwisseling onmogelijk wordt gemaakt'', schrijft Kaurismaki in een brief aan Pena. Ook de Iraanse regisseur Jafar Panahi (The Circle) had al eerder problemen met de Amerikaanse douane.