IJskoude neuzen

De scenario-`pitch' van Snow Dogs moet ongeveer als volgt geluid hebben: ,,Geadopteerde zwarte tandarts uit Miami ontdekt dat zijn biologische moeder in Alaska woonde en hem een koppel sledehonden heeft nagelaten.'' De komedie van Brian Levant, die eerder onder meer de beide `live action'-speelfilms naar de animatieserie The Flintstones regisseerde, gaat weinig verder dan dit dunne verhaallijntje.

Er wordt veel gelachen om de tegenstelling tussen de zon van Florida en de kou van de Noordpool, de verwaande tandarts moet een toontje lager zingen en krijgt er, nadat hij zich aan de nieuwe klimatologische en sociologische realiteit heeft aangepast, ook nog een grote liefde en een brompot van een biologische vader (James Coburn) bij.

De ware sterren zijn de sledehonden, die mede dankzij enkele computeranimaties de wildste stunts uithalen tijdens een meerdaagse race, die bekend staat onder de naam `Arctic Challenge'. Des te meer reden, moet men gedacht hebben, om de formulefilm zonder kraak of smaak, die in het noorden van Canada opgenomen werd, voor kinderen te bestemmen en dus in het Nederlands na te synchroniseren. Ook dat was geen bijster goed idee.

Snow Dogs. Regie: Brian Levant. Met: Cuba Gooding Jr., James Coburn, Joanna Bacalso, Nichelle Nichols, Sisqó, Graham Greene, M. Emmet Walsh. Nederlandse versie met stemmen van John Jones, Rudi Falkenhagen, Tygo Gernandt. In: 45 bioscopen.