`Heropen onderzoek moordzaak'

Een geurtest die Ernst L. (48) uit Lelystad heeft aangewezen als moordenaar van de 60-jarige weduwe Wittenberg uit Deventer moet opnieuw tegen het licht worden gehouden. Dit adviseert procureur-generaal bij de Hoge Raad J. Wortel.

De advocaat van L. had om herziening van de strafzaak gevraagd. De vermogende weduwe werd in september 1999 in haar eigen woning door wurging en messteken om het leven gebracht. Ernst L., de fiscaal adviseur van het slachtoffer, werd door de Zwolse rechtbank vrijgesproken, maar door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Bij dit vonnis baseerde het hof zich onder meer op de resultaten van een geurtest met een politiehond. De lichaamsgeur van L. is aangetroffen op een mes dat volgens het OM het moordwapen is. Volgens de advocaat van L. twijfelt een hierover geraadpleegde deskundige aan eerder afgelegde verklaringen. Zo was het deze deskundige niet bekend dat het mes op anderhalve kilometer afstand van de woning van de weduwe is aangetroffen. Ook een tweede bewijsmiddel, een mobiel telefoongesprek waaruit zou blijken dat L. omstreeks het tijdstip van de moord in Deventer was, wordt door de procureur-generaal niet meer als vaststaand feit aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat het niet onmogelijk was dat L. zich op enkele tientallen kilometers afstand bevond, zoals hij zei. Uitspraak 10 december.