`Geen reden voor paniek'

Nederland heeft een ,,uitermate robuust pensioenstelsel''. Hoewel er grote tekorten zijn bij de pensioenfondsen, is er ,,geen enkele reden voor paniek''. Dat heeft staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) gisteren gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

De VVD-staatssecretaris was naar de Kamer geroepen vanwege de grote tekorten bij 300 pensioenfondsen. ,,We zijn in de oranje zone beland, maar we zakken niet door het ijs'', zei de staatssecretaris. Hij verklaarde volledig achter de PVK te staan, die van de pensioenfondsen eist dat ze zo snel mogelijk orde op zaken stellen. Rutte zei dat pensioenfondsen ,,een goede balans moeten vinden tussen het deels loslaten van premieverhoging en het loslaten van de indexatie'', waardoor pensioengerechtigden er in koopkracht op achteruit gaan. Het Kamerlid Vendrik (GroenLinks) zei dat de pensioenfondsen voor ,,sinterklaas hebben gespeeld'' de afgelopen jaren: ,,Er zijn miljarden teruggeven aan de bedrijven.'' Hij noemde het voorbeeld van Unilever, overigens de voormalige werkgever van Rutte, dat een miljard gulden ontving van het pensioenfonds toen dat op forse winst stond. Vendrik stelde voor de bedrijven deze gelden te laten terugstorten in de fondsen. Rutte wees die suggestie niet af. ,,Ik vertrouw erop dat de sociale partners een goede discussie voeren hoe de dekking kan worden hersteld.''