Feyenoord ontsnapt tegen Dinamo Kiev aan blamage

Twaalf maanden geleden zou de selectie van Feyenoord nog dolgelukkig zijn geweest met vijf punten uit drie duels in de eerste ronde van de Champions League. De UEFA-Cupwinnaar van vorig seizoen neemt dit seizoen echter geen genoegen met een bijrol in het prestigieuze Europese voetbaltoernooi. Na de 0-0 tegen het matige Dinamo Kiev verliet Paul Bosvelt gisteren De Kuip dan ook met ,,een katterig gevoel''. ,,Je mag dit gerust een gemiste kans noemen'', oordeelde de aanvoerder van Feyenoord. ,,Van deze tegenstander hadden we gewoon thuis moeten winnen.''

Feyenoord mag zich dan zelf misschien dit seizoen niet meer als een underdog beschouwen in een groep met Juventus, Dinamo Kiev en Newcastle United, maar halverwege de eerste ronde van de Champions League is de ploeg in de zwakste poule van het toernooi nog allerminst verzekerd van de volgende ronde. Over drie weken krijgt Feyenoord in de uitwedstrijd tegen Dinamo Kiev alsnog een kans om de verworven Europese status hoog te houden. De Rotterdammers moeten in ieder geval in de Oekraïnse hoofdstad voorkomen dat de reeks van vijftien wedstrijden waarin de ploeg in de verschillende Europa-Cuptoernooien ongeslagen bleef wordt verbroken.

Het doelpuntloze gelijkspel voor eigen publiek werd door de spelers als een nederlaag geïncasseerd. Want wat uit de videobeelden vooraf al duidelijk was geworden, werd in Rotterdam door Dinamo Kiev bevestigd. Het elftal van coach Mikhailitsjenko, een vermaard international van de Sovjet-Unie, is geen schim meer van de geoliede machine die het onder de dit jaar overleden voorganger Lobanovski was. De club loert weliswaar nog altijd een hele wedstrijd op de counter, maar de tegenstoten worden niet meer, zoals vroeger vaak, met dodelijke precisie uitgevoerd. Feyenoord begon dan ook als de favoriet aan het duel.

Het elftal van coach Van Marwijk kampte echter met hetzelfde euvel waarmee het zo vaak tegen kleinere clubs in de Nederlandse competitie te maken heeft. Feyenoord is niet op zijn sterkst als de ploeg wordt geacht de tegenstander met de rug tegen de muur te zetten.

Feyenoord was vorig seizoen het gevaarlijkst toen het elftal als underdog het initiatief kon laten aan ploegen als Inter Milaan en Borussia Dortmund om vervolgens zelf verrassend toe te slaan. Nu Feyenoord tegen Dinamo Kiev werd gedwongen om het spel te maken kon de Oekraïnse muur niet worden geslecht. Meer dan een handjevol hele en halve kansen leverde het offensief niet op. Zelfs zeven vrije trappen van Van Hooijdonk konden dit keer niet voor het verschil zorgen. De bal ging uit de vrije trappen van de Brabander bijna elke keer ver over of ver naast het doel.

In de eerste helft kwam Feyenoord met de hier en daar al overdreven opgehemelde Pardo en Buffel tekort tegen de lichamelijk sterke en balvaardige voetballers van Kiev. Pardo en Buffel kunnen met hun technisch vernuft in de Nederlandse competitie misschien wekelijks uitblinken, maar in het Europese voetbal gelden nu eenmaal andere wetten dan in de eredivisie.

Toen in de tweede helft Pardo en Buffel het veld ruimden voor respectievelijk Van Persie (hij keerde voor het eerst sinds 24 augustus terug in de ploeg) en Kalou werd Feyenoord veel gevaarlijker. De Ivoriaan Kalou was amper een minuut in het veld of hij slalomde al op indrukwekkende wijze langs vijf spelers van Dinamo Kiev. En enfant terrible Van Persie demonstreerde in 35 minuten tijd opnieuw dat hij over uitzonderlijke talenten beschikt. Het tweetal kon Feyenoord echter ook niet over het dode punt heen helpen. De dertig supporters van Dinamo Kiev vierden het ene punt als een overwinning, terwijl de Feyenoord-aanhang teleurgesteld het stadion verliet.

De zelfbewuste Feyenoorders mochten dan misschien een rot gevoel aan de tweede thuiswedstrijd hebben overgehouden, maar achteraf bezien hadden ze nog het geluk dat de Noorse scheidsrechter Tom Henning ›vreb⊘ kort voor tijd geen strafschop aan Dinamo Kiev gaf. Voor het oog van ruim veertigduizend toeschouwers en miljoenen televisiekijkers trok Feyenoordverdediger De Haan en de Braziliaanse Dinamo-aanvaller Diogo Rincon opzichtig naar de grond. Terwijl iedereen verwachtte dat de bal op de elfmeterstip ging, wuifde ›vreb⊘ de protesten van de kampioen van de Oekraïne gedecideerd weg.

Daarmee kende Feyenoord het onbewijsbare voordeel dat normaal gesproken alleen aan de echte grote ploegen is voorbehouden. Want dat het een zuivere strafschop was werd na afloop door De Haan, vervanger van de geblesseerde Kees van Wonderen, bevestigd. Bosvelt: ,,We zijn daar nog goed weggekomen. Ferry vertelde me in de kleedkamer dat het een overtreding was.''

Dinamo-coach Mikhailitsjenko stelde zich na afloop op als een heer door de overigens verder goed fluitende arbiter niets kwalijk te nemen. Feyenoord haalde gisteren misschien niet het resultaat van een Europese topploeg, maar oogstte wel het ontzag dat past bij de ploeg die de UEFA Cup in het bezit heeft. Een ploeg die verder wil in de Champions League heeft weinig aan respect, maar heeft punten nodig.

Feyenoord

0

Dinamo Kiev

0

Ruststand 0-0. Schdsr: ›vreb⊘ (Noo). Tsch: 41.200. Gele kaart: Van Hooijdonk (Feyenoord), Gavrancic (Dinamo Kiev).

    • Koen Greven