Europese beurs holt achter VS aan

Na het hogere slot gisteren van de Amerikaanse beurzen werd vanochtend niemand verrast door de positieve stemming op de Europese handelsvloeren. Zowel de financiële fondsen als de technologie-aandelen lieten een flinke stijging zien.

De beeldbepalende index AEX stond tegen het middaguur op een winst van 3,8 procent tot 317,21 punten. Positief was de uitlating van pc-fabrikant Dell gisteren dat de omzet dit jaar hoger uitkomt dan in 2001. Met name voor automatiseerder Getronics (plus 7 procent), chipmachinebouwer ASML (6,5 procent) en het elektronicaconcern Philips (6 procent).

Na de klappen van de afgelopen dagen lieten ook de financiële fondsen herstel zien. Bij zowel ABN Amro als ING stond de koers tegen het middaguur zo'n 5 procent hoger. Verzekeraar Aegon won meer dan 6 procent, waarmee het in vergelijking met een jaar geleden nog altijd tweederde van de waarde heeft ingeleverd.

Negatief technologienieuws kwam er aan het eind van de ochtend uit Groot-Brittannië waar het chipbedrijf ARM met een winstwaarschuwing kwam. Over het derde kwartaal komt de winst maar liefst de helft lager uit. De beurs in Londen leek zich er niets van aan te trekken en steeg met 2,6 procent tot 3906 punten.

De Duitse DAX-index stond tegen de middag op een winst van 2,3 procent (2.933 punten). Chipproducent Infineon voerde de lijst aan met 6 procent winst. Ook Siemens deed het goed met een plus van 2,5 procent. In Parijs ging het aandeel Alcatel met bijna 9,8 procent omhoog en was daarmee de grootste stijger. De CAC-40 won 3,5 procent tot 2.933 punten.

In New York sloot de Dow-Jonesindex gisteren 4,4 procent hoger op 7.939 punten. De Nasdaq-index, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, eindigde 3,6 procent hoger op 1.214 punten. Het nieuws over de wapeninspecties in Irak, dat beleggers de hoop geeft dat een oorlog tussen Irak en de Verenigde Staten vermeden kan worden, zorgde in de middag voor een extra stimulans.

De beurs van Tokio heeft de winst die 's ochtends werd geboekt niet kunnen vasthouden. De Nikkei-index sloot vandaag 0,9 procent lager op 9.078 punten. Naast de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten spelen in Japan ook de problemen in de noodlijdende banksector mee. Andere Aziatische beurzen gaven een wisselend beeld te zien.