Einde noodlijdende automatiseerder Aino dichterbij

De volledige ontmanteling van de noodlijdende automatiseerder Aino komt steeds dichterbij. De drie belangrijkste onderdelen van het in surseance verkerende bedrijf, DIU, Aino BV en Smart Automatiseringsgroep, zijn al verkocht aan Centric Holding.

Dat heeft Aino vanmorgen bekendgemaakt. Aino verwacht de overgebleven activiteiten volgende week van de hand te doen. Centric is een ICT-dienstverlener die vorig jaar met 2.700 werknemers een omzet draaide van 214,5 miljoen euro.

Inmiddels is ook de verkoop van een ander groot onderdeel, Multisystems Engineering, zo goed als rond. Wie de koper is maakt Aino later bekend. Er blijven nog een paar kleine takken van het bedrijf over. De verkoop van die onderdelen moeten volgende week zijn afgerond, aldus Aino-directievoorzitter W. Haverkamp. Als alle onderdelen zijn verkocht, bestaat alleen Aino N.V. nog. De toekomst van de holding is nog onduidelijk.

Er vallen volgens Haverkamp geen extra ontslagen. Het overgebleven personeel, tussen de 380 en 400 man, gaat mee naar de kopers. Ongeveer 435 werknemers hebben dit jaar al het veld moeten ruimen om de kosten te drukken. In juli ging het personeel nog akkoord met een salarisvermindering van 20 procent.

Vorige week vroeg Aino uitstel van betaling aan, omdat het geen geld meer had om het personeel te betalen. De automatiseerder, die aan de beurs in Amsterdam is genoteerd, zit sinds kort op het zogenoemde strafbankje vanwege een negatief eigen vermogen. Daarom waren banken huiverig om geld te lenen, aldus Haverkamp.

Aino leed de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies van 9,8 miljoen euro. De omzet daalde met 33 procent tot 25,7 miljoen. De krimpende ICT-markt liet vorig jaar ook al forse sporen na. Het nettoverlies bedroeg toen 5,5 miljoen euro. Aino is in juni 2000 ontstaan uit de samensmelting van de ICT-bedrijven Avalix Groep, Astra Informatica en Armedis.

Oud-Philips-manager Haverkamp is tevreden over de verkoop van de onderdelen. ,,Door de surseance kwam Aino in een stroomversnelling, maar we hebben niks gedaan dat we toch al niet wilden doen. Het overgebleven personeel komt bij grote bedrijven terecht, waar de toekomst vrij zeker is.''