Economie groeit niet in 2de kwartaal

De Nederlandse economie is tot stilstand gekomen. De export neemt af, investeringen dalen en de groei van de consumentenuitgaven, lang de motor van de economie, is vrijwel gestopt.

In het tweede kwartaal van 2002 was er geen economische groei ten opzichte van een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekend. Dat was nog altijd beter dan de krimp van 0,1 procent op jaarbasis die in het eerste kwartaal werd gemeten. De cijfers zijn een bijstelling. In augustus ging het CBS nog uit van een groei van 0,1 procent in het tweede kwartaal.

Op kwartaalbasis groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal met 0,1 procent terwijl de groei in het eerste kwartaal nul was. Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat de economie nauwelijks groeit. De laatste keer dat zo'n lange periode zonder groei voorkwam was begin jaren negentig. De cijfers laten zien dat Nederland op de rand staat van een recessie. Officieel is hiervan sprake als het bbp twee kwartalen achtereen krimpt.

De bijstelling komt door een combinatie van factoren. De export van goederen en diensten liet in het tweede kwartaal een volumedaling zien van 2,3 procent. Het is het derde kwartaal op rij dat het volume daalde, hoewel de omvang van de afname minder is, aldus het CBS. De daling wordt vooral veroorzaakt door de afname van de wederuitvoer, de export van producten die Nederland binnenkomen en weer verlaten zonder bewerkt te zijn.

De investeringen in vaste activa daalden met 3,5 procent in het tweede kwartaal. De teruggang zit met name in vliegtuigen, woningen en computers. Het CBS noemt het opvallend dat de investeringen in de infrastructuur nu dalen na de enorme stijging van de afgelopen jaren.

De volumegroei van de consumptie van huishoudens lag met 0,8 procent vrijwel stil in het tweede kwartaal. De consumptie van duurzame goederen neemt nauwelijks nog toe, aldus het CBS. Aan huishoudelijke artikelen, kleding en woninginrichting werd minder uitgegeven, terwijl de consument meer uitgaf aan het openbaar vervoer. De overheidsbestedingen stijgen nog wel, met 2,7 procent. Dit wordt vooral veroorzaakt door hogere uitgaven in de gezondsheidszorg en het onderwijs.