Drost herschept in zijn eentje de hele Wollewei van Erik

Of hij toch niet even met de pootjes omhoog wil gaan liggen, vragen de torren-doodgravers Erik teleurgesteld, als blijkt dat hij nog in leven is. Maar Erik denkt er niet over, hij heeft zojuist een spin gedood met een dennennaald en rammelt nu van de honger. Daar kunnen de doodgravers wel in komen en dus bieden ze hem een heerlijk stukje opgegraven paardenvlieg aan.

Het wonderlijke kinderboek Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans stamt uit 1941, maar in de theatervertelling van acteur Peter Drost heeft het nog niets aan frisheid ingeboet. Tien jaar geleden maakte Drost zijn eerste versie van deze klassieker en op verzoek van velen heeft hij de voorstelling hernomen. Gelukkig maar, want het is een geweldige ervaring om vijf kwartier met deze virtuoze verteller mee op reis te mogen. Met behulp van een parachutescherm aan touwtjes, een geluidsband, uitgekiende belichting en een reservoir aan verschillende stemmetjes creëert Drost de wereld van een jongetje dat kleiner dan een grasspriet verdwaalt in het schilderij De Wollewei.

Wie Drost ziet opkomen zou niet zeggen dat hij achtjarigen zo lang in zijn ban kan houden. Hij oogt als een gewone man die met zakelijke stem aan zijn verhaal begint en ook zijn wijde groene broek en keurige jasje verraden niets van de metamorfoses die hij luttele minuten later ondergaat. Toch blijkt Drost dan met kleine gebaren of rare sprongetjes opeens te kunnen veranderen in een `weps', een mier, een sprinkhaan of een bij. Zijn enige decorstuk neemt al even moeiteloos verschillende rollen aan. Soms is de parachute het dak van een slakkenhuishotel, met een ruk aan de touwen wordt het een vlinder, een pratende spin en een mierenhoop.

Drost heeft er een spannende ontdekkingstocht van gemaakt. Met Erik als vreemd wezen in een dierenwereld, omringd door al even eigenaardige insecten. De slak vraagt zich bijvoorbeeld af waarom het jongetje toch zo loopt te hannesen met zijn pyjama, zijn tweede huid: ,,Terwijl de eerste zoveel mooier is en bovendien zoveel beter past''.

Tot groot genoegen van zijn jonge publiek heeft Drost alle wreedheid behouden die het oorspronkelijke verhaal ook bevat. Er wordt nogal wat gestorven en gemoord in de Wollewei. Een duizendpoot wordt de kop afgebeten, zijn larfjes verorberd, een regenworm gebakken, en als speciale delicatesse krijgt Erik een dubbel gebakken bladluis voorgeschoteld. En dat alles tevoorschijn getoverd door een enkele man en zijn parachutescherm; indrukwekkend.

Voorstelling: Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans door Beumer & Drost. Spel: Peter Drost. Regie: Henk van Ulsen. Vanaf 8 jaar. Gezien: 29/9 Stadstheater Zoetermeer. Tournee t/m 26/1 2003. Inl. (020) 465 2147 of www.beumerendrost.nl

    • Jowi Schmitz