Docomo waardeert KPN af tot nul

Het Japanse telecombedrijf NTT Docomo kent geen enkele waarde meer toe aan zijn belang in KPN Mobile. De partner van KPN betaalde in 2000 bijna 4 miljard euro voor 15 procent van de aandelen van de mobiele dochter van KPN.

Docomo heeft de afboeking vanochtend bekendgemaakt. Een jaar geleden boekte het Japanse bedrijf al 2,7 miljard euro af om de wereldwijde waardedaling van telecomaandelen in de boekhouding tot uitdrukking te brengen. Het belang in KPN Mobile was nog bijna 900 miljoen euro waard. Ook de deelnemingen in AT&T Wireless (2,8 miljard euro) en Hutchison 3G (1 miljard) zijn afgeboekt.

Volgens een zegsman van KPN heeft de afwaardering van KPN Mobile geen directe gevolgen voor het concern. ,,We wisten dat deze stap er aan zat te komen. KPN Mobile heeft in onze boeken een negatief eigen vermogen van zo'n 10 miljard euro''. Die negatieve waarde is een gevolg van recente afwaarderingen door KPN zelf. Zo werd in maart van dit jaar bijna 14 miljard euro op de mobiele dochter E-plus ten laste van het resultaat gebracht. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers werd nog eens 8 milard euro op de bezittingen afgeboekt. Dat was onder meer een gevolg van verdere waardedalingen bij E-plus en de verschillende telecomlicenties die in 2000 zijn gekocht.

Ondanks de afwaardering blijft KPN ,,een strategische partner'', stelde topman K. Tachikawa vanochtend in Japan. KPN heeft samen met Docomo i-mode in Nederland ingevoerd, een geavanceerde vorm van mobiele telefonie waarbij bijvoorbeeld plaatjes kunnen worden gezonden.

Ook volgens de woordvoerder van KPN heeft de afwaardering door Docomo geen effect op de samenwerking rond i-mode. Zowel in Nederland als in Duitsland ligt volgens hem de belangstelling voor i-mode op schema. In België verkeert het nog in een proeffase, hetgeen vooral een gevolg is van de noodzakelijke tweetaligheid.

KPN bleef vanochtend met een stijging van 2,4 procent achter bij de gemiddelde groei op de beurs.