De Jong, Eberhard uit LPF-fractie gezet

De Tweede-Kamerleden Winny de Jong en Cor Eberhard zijn gisteren na ruim acht uur vergaderen uit de LPF-fractie gezet. Zij gaan door als tweemansfractie, zo hebben zij vanmorgen besloten.

De breuk met de LPF was de uitkomst van een tumultueuze fractievergadering waarbij fractieleider Wijnschenk dreigde met ten minste zeven anderen uit de fractie te stappen. De LPF-fractie in de Tweede Kamer gaat nu terug van 26 naar 24 zetels, evenveel als kabinetspartner VVD. De LPF heeft negen zetels nodig om, samen met CDA en VVD, de meerderheid van de regeringscoalitie in stand te houden.

De LPF-bewindslieden hebben verdeeld gereageerd op de breuk. Minister van Volksgezondheid Bomhoff, die vice-premier is namens de LPF, zei de beslissing van de fractie ,,te betreuren''. Minister van Economische Zaken Heinsbroek prees juist de ,,daadkracht'' van het fractiebestuur. Heinsbroek beraadt zich momenteel op een verzoek van Wijnschenk of hij politiek leider van de LPF wil worden. LPF-staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) onderstreepte gisteravond in het tv-programma Barend en Van Dorp dat wat hem betreft, ,,als er een partijleider is'', Bomhoff dat is.

In de partij is onrust ontstaan over de scheuring. Het interim-bestuur van de LPF beraadt zich vandaag over de situatie die ontstaan is na het verwijderen van De Jong en Eberhard uit de Tweede-Kamerfractie en zal daarna met een standpunt naar buiten komen. Ook de regiobesturen willen zo snel mogelijk overleggen over de crisis. Waarschijnlijk komen ze zaterdag in Utrecht bij elkaar. Volgens ingewijden in deze kringen zullen vice-fractievoorzitter Hoogendijk, Kamerlid Theo de Graaf en mogelijk ook Wijnschenk de komende dagen als partijlid geschorst worden.

Fractieleider Fred Teeven van Leefbaar Nederland, waarvan de LPF zich begin dit jaar afsplitste, zei vandaag dat hij met drie Kamerleden van de LPF in gesprek is over een mogelijke overstap naar zijn fractie. Volgens Teeven gaat het om andere Kamerleden dan De Jong en Eberhard. Hij wil geen namen noemen.

Aan het begin van de middag is het presidium van de Tweede Kamer officieel op de hoogte gesteld van de afscheiding in de LPF. De LPF-fractie zou later vanmiddag nog in spoedberaad bijeen komen. [Vervolg LPF: pagina 3]

LPF

Wijnschenk dreigde zelf op te stappen

[Vervolg van pagina 1] Een meerderheid van de LPF-fractie, 15 leden, wilde gisteren aanvankelijk De Jong en Eberhard nog een kans geven, maar toen fractieleider Harry Wijnschenk daarop dreigde met opstappen, sloeg de stemming om. De fractie verzocht Eberhard en De Jong nadrukkelijk hun zetel ter beschikking te stellen. ,,De facto zijn ze nu geen deel meer van de LPF-fractie'', aldus Wijnschenk gisteravond op een persconferentie.

De ruzie tussen de LPF-leden barstte los na beschuldigingen van Winny de Jong dat het fractiebestuur ondemocratisch zou zijn en dat Wijnschenk en vice-fractievoorzitter Hoogendijk hun macht zouden misbruiken. Eberhard viel haar bij in deze kritiek.

Winny de Jong verliet rond twee uur de vergadering, omdat de emoties haar teveel werden. Op een terras in Den Haag wachtte ze in gezelschap van haar vriend Andre Wisselink en haar adviseur Rien Boiten, de ex-partijmedewerker die in augustus uit de LPF is gezet vanwege zijn verleden in de extreem-rechtse CP'86, op een telefoontje van Wijnschenk.

Tijdens het crisisberaad dat gisterochtend om elf uur begon en de hele dag duurde, stemden de fractieleden van de LPF eerst nog met 15 tegen 9 in met een voorstel om de twee in de fractie te houden. Eberhard en De Jong zouden hiervoor een verklaring tekenen waarin zij hun excuses aanboden en een mediastilte beloofden. Wijnschenk dreigde hierop met zeven anderen uit de partij te stappen en een eigen partij op te zetten. ,,Op een gegeven moment hebben we gezegd:,,Dan beginnen we voor onzelf'', aldus Wijnschenk, nadat Eberhard deze feiten uit de besloten LPF-vergadering aan een journalist had meegedeeld.

Na de portefeuillekwestie stemden de Kamerleden opnieuw over de posities van De Jong en Eberhard. De Jong werd met 19 tegen 0 en Eberhard met 13 tegen 8 weggestemd. Volgens Wijnschenk was een verzoening niet mogelijk, omdat er geen draagvlak meer was voor het functioneren van de twee dssidenten in de fractie. Wat Wijnschenk betreft is er nu niks meer aan de hand. ,,Het is een gigantische crisis waar we uit gekomen zijn en we hebben nu 24 leden die van goede wil zijn. We kunnen nu aan het werk. Wij moeten dit land veranderen.''

Vanochtend werd de kamer van Winny de Jong in het Tweede-Kamergebouw al leeggeruimd door LPF-medewerkers. Volges het presidium is dat ,,niet binnen de regels''.

www.nrc.nl: dossier LPF

HOOFDARTIKEL: pagina 7