De Boer wil af van duur treinkaartje

Minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) gaat onder druk van de Tweede Kamer proberen de prijsverhoging van treinkaartjes tegen te houden. De minister kondigde gisteren in een overleg met de Kamercommissie voor Verkeer aan hierover te gaan praten met de directie van de Spoorwegen.

De partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden over het plan van de NS-directie om de tarieven tot juli volgend in twee keer met iets meer dan 9 procent te verhogen. De Spoorwegen zeggen het geld nodig te hebben om de inflatie te compenseren en wegens de hogere bijdrage aan de overheid voor het gebruik van het spoornet. De eerste verhoging zou al op nieuwjaarsdag ingaan.

,,Welke kwaliteitsverbetering staat tegenover deze verhoging'', vroeg VVD-woordvoerder Klein Molenkamp zich af. Hij wil de stijging beperken tot 4 procent begin dit jaar. Ook de andere partijen vinden dat wel het maximum, maar betwijfelen of de minister er nog wat tegen kan doen. Duyvendak (GroenLinks) vroeg de minister om in het contract met de Spoorwegen op te nemen dat de prijs van een kaartje slechts een keer per jaar mag worden verhoogd.

GroenLinks vroeg minister De Boer niet in te stemmen met de verlenging van het contract tussen NS en overheid, omdat het contract in de ogen van Duyvendak te weinig eisen stelt aan de dienstverlening. ,,Het laat qua stiptheid veren vallen.''

Hij signaleerde onder dit kabinet ,,een cynische ontwikkeling'' waarin de lasten van het autogebruik naar beneden gaan en het openbaar vervoer duurder wordt. ,,Zeer zorgelijk'', aldus Duyvendak. Ook het CDA wil slechts de aanpassing beperken tot een keer per jaar. ,,We zijn ons allemaal rotgeschrokken dat NS de prijs met 10 procent wil verhogen. We moeten voorkomen dat het spoor zich uit de markt prijst'', aldus CDA'er Eurlings.

Een inflatiecorrectie begin dit jaar vindt hij aanvaardbaar. ,,Is het mogelijk om de NS te dwingen dan het hele jaar 2003 niet meer te verhogen?'', vroeg hij de minister. De Boer was het met de Kamercommissie eens dat de politiek niet op de stoel van de NS-directie moet gaan zitten, maar zegde toe in het gesprek met de NS te pleiten voor een eenmalige prijsstijging van bijna 5 procent aan het begin van het jaar.