Courtney Love schikt in zaak `slaven-contract'

Zangeres Courtney Love heeft maandag een schikking getroffen met haar platenmaatschappij Geffen. De weduwe van Kurt Cobain en Geffen hadden rechtszaken over haar contract tegen elkaar aangespannen.

Geffen stelde dat Love volgens haar contract nog enkele cd's moest afleveren en Love beweerde dat Geffen haar werk onvoldoende promootte. Ze wilde daarom naar een andere platenmaatschappij. De rechtszaak werd door muzikanten en platenmaatschappijen met argusogen gevolgd omdat Love's aanklacht de `slaven-contracten' in de muziekindustrie onder de aandacht bracht. Een artiest kan voor onbeperkte tijd aan een maatschappij gebonden zijn, want contracten worden afgesloten voor een aantal op te nemen cd's, en niet voor een aantal jaren. De platenindustrie is de enige bedrijfstak in Californië – waar de meeste Amerikaanse platenmaatschappijen zijn gevestigd – die mensen langer dan zeven jaar aan zich kan binden. In iedere andere beroepsgroep valt een contract na die termijn opnieuw te bespreken.

Nadat Prince en George Michael deze kwestie al vergeefs aan de kaak hadden gesteld, had Courtney Love gezworen dat ze deze `misstand' desnoods tot in het Hooggerechtshof zou uitvechten. Love, die behalve zangeres en actrice ook weduwe en erfgenaam is van Nirvana-zanger Kurt Cobain, wilde de `Love-Law' op haar naam krijgen, waardoor muzikanten makkelijker van platenmaatschappij kunnen wisselen.

Volgens de berichten heeft Geffen (onderdeel van de Universal Music Group) afstand gedaan van haar rechten op nieuwe opnamen van Love. Bovendien worden de rechten van onuitgebrachte opnamen van Love en haar groep Hole aan de zangeres overgedragen.

In ruil daarvoor geeft Love toestemming aan Universal/Geffen, ooit ook de maatschappij van Nirvana, om onbekend werk van Nirvana uit te brengen. Dat betekent dat na acht jaar eindelijk niet eerder uitgebachte opnamen en live-versies van Nirvana op de markt zullen komen. Universal wil voor het eind van het jaar een cd-box, een `Greatest Hits'-compilatie en een collectie van oude opnamen uitbrengen. Love ontvangt daarvoor nu al een geldbedrag van enkele miljoenen dollars, als voorschot op de Nirvana-royalties.

Van Love verschijnt waarschijnlijk dit jaar nog een single op het kleine Engelse Poptones-label. Ze maakt zich wel zorgen over de timing: ,,Als de Nirvana-opnamen en mijn single tegelijk uitkomen, gaat de aandacht natuurlijk weer naar mijn echtgenoot. Ik heb er genoeg van om altijd maar in zijn schaduw te werken.''

    • Hester Carvalho