Chivu kan spelen, PSV bijna compleet

In de eerste ronde van de Champions League speelt Ajax vanavond in Trondheim tegen Rosenborg BK. PSV treft in Eindhoven Borussia Dortmund. Dat duel wordt geleid door de Italiaanse arbiter Collina.

Ajax kan vrijwel zeker aantreden met Cristian Chivu, weliswaar met pijnstillers. De aanvoerder kneusde zondag in het competitieduel met NAC drie ribben. Maar gisteren trainde hij volop mee in Lerkendal-stadion van Trondheim. Trainer Ronald Koeman beschikt wegens blessures niet over doelman Maarten Stekelenburg, Jari Litmanen en verdediger John O'Brien.

De Rosenborg Ballklub wist zich als enige ploeg voor de achtste achtereenvolgende keer te kwalificeren voor de Champions League, maar in de laatste 21 duels wonnen de Scandinaviërs slechts drie keer. Absoluut dieptepunt was vorige week de 5-0-nederlaag tegen Olympique Lyon. Voor de Noorse titelhouder bestaat er een groot verschil tussen thuis en uitwedstrijden. Over de grens verloor Rosenborg al elf keer op rij. Thuis in Trondheim doet de ploeg het aanmerkelijk beter, mede dankzij de steun van 22.000 enthousiaste supporters. Zelden won een ploeg in de Champions League bij Rosenborg, waar de zestigjarige coach Nils Arne Eggen de vormgever is. Rechtsbuiten Azar Karadas, die twee keer scoorde tegen Inter, geldt als het grootste talent van Rosenborg. Harald Brattbakk (linksbuiten) en Frode Johnsen (spits) zijn andere lokale helden. Arbiter is vanavond de Tsjech Benes.

Bij PSV is iedereen met uitzondering van verdediger Hofland fit. Coach Guus Hiddink beschouwt de wedstrijd tegen Dortmund als een herexamen, nadat zijn ploeg vorige week thuis met 4-0 verloor van Arsenal. In de eerste wedstrijd speelde PSV in en tegen Auxerre gelijk, 0-0. Borussia Dortmund kan beschikken over Stefan Reuter. De geroutineerde international is voldoende hersteld van een enkelblessure en maakt deel uit van de selectie. Ook aanvaller Marcio Amoroso is weer beschikbaar.