Bedachtzaam debater

Of de overstap van Guus Hoefsloot van bouwconcern HBG naar Heijmans een verrassing was? ,,Sterker nog: het kwam als een donderslag bij heldere hemel.'' De voorzitter van de centrale ondernemersraad van HBG, Hans Fictoor, is wel eens enthousiaster geweest over een functiewisseling van een collega. ,,Dat hij naar Heijmans gaat vind ik niet leuk. Daarbij is het moment ook minder goed gekozen.''

HBG, waarbij Hoefsloot tot eind deze maand in de raad van bestuur zit, verkeert in zwaar weer. En juist nu vertrekt Hoefsloot naar Heijmans, om daar bestuursvoorzitter te worden. De relatie tussen Heijmans en HBG is gespannen te noemen: de Rosmalense bouwer heeft de afgelopen jaren verschillende pogingen gedaan (delen van) HBG op te kopen – zeer tegen de wil van de raad van bestuur van het trotse HBG. Fictoor: ,,Hoefsloot is een bedachtzame en oprechte man. Met die eigenschappen had hij de belangen van de werknemers de komende tijd goed kunnen behartigen. Maar goed, als je een promotiekans aan je voorbij laat gaan, ben je een dief van je eigen portemonnee.''

Hoefsloot, die pas in mei 2003 voorzitter wordt van de raad van bestuur, volgt Joop Janssen op, één van 's lands meest uitgesproken bouwers. Janssen vormde Heijmans de afgelopen tien jaar om van een Brabants bouwertje tot een concern met een omzet van 2,5 miljard euro en 9.000 werknemers.

De 52-jarige Hoefsloot is zelf ook een beetje Brabander. Hij werd weliswaar geboren in Rotterdam, maar hij deed zijn gymnasium (bèta) in Eindhoven en in Tilburg studeerde hij internationale economie. Hij woont in Breda. Vlakbij, in Zeeland, ligt zijn ,,bescheiden boot''. ,,Maar ik heb zo verdomd weinig tijd. Een zeilkampioen ben ik dus zeker niet.'' Voor koken maakt hij vaker tijd vrij. Maar hij is zeker niet zo'n ,,top-Bourgondiër'' als zijn voorganger, zegt Carel de Reus, voorzitter van de projectontwikkelaarsvereniging Neprom. Hij kent Hoefsloot goed uit de tijd dat die De Reus' huidige post bekleedde. ,,Guus is niet de drukke macho die je in deze kringen weleens tegenkomt. Hij is redelijk formeel, niet brallerig.'' Vakinhoudelijk sterk. Iemand die houdt van het debat.

Hoefsloot bleef naast zijn Neprom-fuctie verantwoordelijk voor de vastgoedpoot van HBG. Begin jaren negentig was hij directielid van HBG's Britse vastgoeddivisie Kyle Stewart. Daarna schoof hij door naar de directie van de Nederlandse afdeling Mabon, die later werd samengevoegd tot HBG Bouw en Vastgoed. In september 2000 volgde de raad van bestuur. Zijn voorzitterschap van de Neprom kwam hierdoor in het gedrang. In 2001, een jaar eerder dan gepland, legde hij die functie neer.

Nu verlaat hij dan ook HBG. Heijmans kende hij al, een van zijn twee nieuwe collega's in de raad van bestuur is Jacques van den Hoven, een persoonlijke vriend. Hoefsloot heeft de bouwenquête op de voet gevolgd en zegt ,,de bouwfraude-situatie goed te kunnen wegen''. Ook kende hij Heijmans-bestuurder Joop Janssen al.

Heijmans heeft veel moeite gehad een opvolger voor Janssen te vinden. De bouwfraude-perikelen waren voor de enige kandidaat te veel. En toen belde Janssen maar weer eens met Hoefsloot. Dat de nieuwe bestuurder niet de eerste keuze was, zegt hem ,,niet zoveel. Er zijn altijd lijstjes met verschillende kandidaten.''

    • Freek Staps