Avril Lavigne

Nu de muziekmarkt weer eens wordt overspoeld met Elvis en Stones, is het verheugend om te zien dat er ook nog jong rocktalent verschijnt. De Canadese zangeres Avril Lavigne (17) werd ontdekt door sterproducer Antonio `LA' Reid en componeerde zelf de meeste liedjes op haar debuutalbum Let Go. Ze zingt over wat haar na aan het hart liggen: vriendjes, skateboards en woelige puberemoties. Juist omdat ze zich geen tienersterrenkeurslijf à la Britney Spears heeft laten opdringen, klinkt ze op een verfrissende manier volwassen en wereldwijs. Haar stem is zuiver, vast en helder, als een jonge versie van Alanis Morissette. De zomerhit Complicated kan de afgelopen maanden geen radioluisteraar ontgaan zijn.

Hardcore-skaters verweten Avril Lavigne dat ze goede sier maakt met een skatersimagio, terwijl ze het bijbehorende ruige punklawaai aan haar laars lapt. Hier en daar klinkt haar radiorock net iets te glad, maar de belevingswereld van een fanatiek skateboardmeisje wordt geloofwaardig van binnenuit verwoord in Sk8er boi, een heerlijk wraakzuchtig nummer over een ballettype dat zich te goed voelde voor een punkjongen tot ze hem (lekker pûh!) later terugziet als een ster op MTV. Stoere muziek van en voor jonge mensen, precies zoals rock & roll ooit bedoeld was.

Avril Lavigne: Let Go (Arista 74321962052)

    • Jan Vollaard