VS gelaakt wegens controle moslims

De Maleisische minister-president Mahathir Mohamad heeft zich opgeworpen als vertolker van het ongenoegen in de islamitische wereld over uitbreiding van de scherpe toegangscontrole die reizigers uit moslimlanden in de Verenigde Staten moeten ondergaan. Mahathir beschuldigde de VS vandaag van ,,anti-moslim hysterie''.

Landen als Irak en Iran staan allang op een lijst van staten waarvan Amerika vindt dat ze een `terroristen-risico' herbergen, en waarvan de onderdanen extra streng worden gecontroleerd als ze Amerika binnen willen. Met ingang van vandaag is die lijst uitgebreid. Ook `bondgenoten' als Saoedi-Arabië, Egypte, Pakistan en Maleisië staan er nu op. Tweederde van de bevolking van Maleisië is islamitisch.

Minister-president Mahathir voelt zich geschoffeerd. ,,Natuurlijk ben ik geschokt'', reageerde hij woedend op de verscherpte Amerikaanse controle die nu ook Maleisische onderdanen treft. ,,Ik ben geen dief, ík ben geen terrorist. Wegens de daden van enkele mensen wordt de hele islamitische wereld gestigmatiseerd.''

De reactie van premier Mahathir valt samen met de onthulling van een Maleisische parlementariër dat vice-premier Abdullah Badawi onlangs ongewoon streng werd gecontroleerd op het vliegveld van New York toen hij op weg was naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ondanks zijn diplomatiek paspoort en zijn politieke status moest vice-premier Abdullah zijn schoenen uittrekken en zijn broekriem afdoen.

,,Vernederend'', noemde parlementslid Zulhasnan Rafique die behandeling vandaag. Vice-premier Abdullah zelf, die volgens plan Mahathir in oktober volgend jaar zal opvolgen, wilde het incident niet op de spits drijven. Wel zei hij dat hij tegenover de Amerikaanse vice-president Dick Cheney zijn afkeuring had uitgesproken over de Amerikaanse typering van Maleisië. ,,We houden er niet van om als een terroristenstaat gebrandmerkt te worden.''

Volgens Mahathir worden alle moslims die vanuit Zuidoost-Azië naar de VS komen gewantrouwd. Zijn woede is vooral gewekt door het feit dat 5.000 Maleisische en 2.500 Indonesische studenten hun studie aan Amerikaanse universiteiten niet kunnen vervolgen omdat ze geen visum meer krijgen. Mahathir stoorde zich al eerder aan de sluiting van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Kuala Lumpur op 11 september, een jaar na de aanslagen in de VS. Ook de Amerikaanse ambassades in Jakarta en Manila gingen enkele dagen dicht wegens informatie over mogelijke aanslagen. Mahathir vindt dat de VS daarover hadden moeten overleggen met regeringen van de gastlanden. ,,Zo maak je terroristen belangrijker dan ze zijn'', aldus de premier.

Maleisië heeft sinds 11 september 2001 ruim zestig vermeende extremistische moslims zonder concrete aanklachten opgepakt en op grond van de omstreden Binnenlandse Veiligheidswet voor onbepaalde tijd vastgezet. Critici stellen dat de regerende UMNO-partij zich aldus ontdoet van politieke tegenstanders die een meer fundamentalistisch-islamitische politieke koers varen.