Volleyballers bijna naar tweede ronde

De Nederlandse volleybalploeg heeft ook de tweede wedstrijd bij het wereldkampioenschap in Argentinië gewonnen. Gisteravond versloeg het gisteravond Tsjechië met 3-2 (15-25, 27-25, 25-19, 25-27 en 15-11). Door de zege is Nederland vrijwel zeker van een plaats in de tweede ronde.

Cuba, dat in dezelfde groep als Nederland is ingedeeld, verloor verrassend van Griekenland met 3-0 (25-21, 25-21 en 25-19). Daardoor voert Nederland de groep aan, voor Griekenland waarvan in de eerste wedstrijd werd gewonnen. Ook de andere groepen kenden gisteren verrassende uitslagen. Italië verloor met 3-2 van Polen en Rusland met 3-1 van Frankrijk. De Amerikanen versloegen met 3-2 titelkandidaat Brazilië.

Nederland had eerder dit jaar twee testwedstrijden van de Tsjechen kansloos verloren. Tsjechië, dat moest winnen om nog zicht op een plaats bij de laatste zestien te houden, begon gisteren furieus. Nederland werd in de eerste set overrompeld. De Nederlandse ploeg speelde gespannen. De set-ups van Freriks misten zuiverheid en Schuil en Görtzen konden tegen het vijandelijke blok geen oplossingen bedenken. Een setverlies van 15-25 was het resultaat.

In de tweede set werd duidelijk dat de veerkracht van de ploeg is gegroeid. Görtzen zette weliswaar de toon met een portie agressie en oerkracht, maar de beslissing kwam uiteindelijk uit onverwachte hoek, van nieuweling Paulides. De middenman liet op 22-22 een cruciaal blok noteren en sloeg bij 26-25 een ace voor de set.

Die setwinst bracht Nederland bij zinnen. De Tsjechen werden er onzeker van en lieten zich in de derde set (25-19) afbluffen. Velasco, de Argentijnse coach van Tsjechië, stuurde links en rechts wat bij, en kreeg zijn ploeg weer op de rails. Nederland kon het niet afmaken (25-27) en werd veroordeeld tot een verlenging. Daarin toonde Nederland zich uiteindelijk toch de meerdere.