UPC in surseance om schuld te saneren

Telecombedrijf UPC heeft zijn schuldeisers de controle over het bedrijf gegeven in ruil voor een vermindering van de schuld met 5,2 miljard euro. Om de schuldsanering te versnellen heeft UPC, net als branchegenoot Versatel eerder dit jaar, uitstel van betaling aangevraagd.

Dit heeft UPC gistermiddag bekendgemaakt. Met de schuldeisers is overeenstemming bereikt over het verminderen van de schuld. Obligatiehouders die hun schuldpapier inleveren krijgen nieuwe aandelen. Moederbedrijf UnitedGlobalCom (UGC), de grootste schuldeiser, krijgt een belang van 65,5 procent in ruil voor verstrekte leningen en obligaties. De overige obligatiehouders krijgen 32,5 procent van het bedrijf in handen. De huidige aandeelhouders krijgen de rest: 2 procent.

De schuldsanering zal begin volgend jaar worden afgerond. UPC maakte gisteren ook bekend dat UGC heeft toegezegd voor 100 miljoen euro aan nieuwe UPC-aandelen te kopen zodra de schuldsanering voorbij is.

Bedrijven die ook in de VS beursgenoteerd zijn moeten hun schuldsanering normaliter aan de Amerikaanse beurscommissie SEC ter beoordeling voorleggen. Door surseance aan te vragen omzeilt UPC de SEC, die in beslag wordt genomen door grote boekhoudschandalen. In geval van surseance moet de rechter een oordeel vellen over het schuldsaneringsplan. Dit gaat in de praktijk veel sneller. Versatel rondde vorige week op deze manier een schuldsanering af.