`Taxigesprek'

Omdat je Amsterdamse taxichauffeurs normaliter alleen in het wild hun auto tegenkomt, oefende een bijeenkomst met hen in Meeting Plaza in het Olympisch Stadion een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uit. De gemeente organiseerde daar gisteren een zogeheten `taxigesprek'. De maximale kosten: 30.000 euro. Geen geld voor een middagje kletsen met vertegenwoordigers van onder andere de taxibranche, bedrijven, de horeca en de toeristenbranche.

Onderwerp van gesprek: de beroerde toestand in de Amsterdamse taxiwereld waar te veel taxi's te weinig service bieden. De pers mocht alleen de inleidende plenaire bijeenkomst volgen, daarna zouden de gesprekspartners zich opsplitsen in `workshops' en `themagroepen'. Een en ander moest leiden tot de oprichting van een, jazeker, `klankbordgroep'.

De plenaire bijeenkomst stond onder leiding van de voormalige tv-taxichauffeur Maarten Spanjer, die met enkele ontspannen grapjes het ijs dacht te breken tussen chauffeurs en overheid, vertegenwoordigd door verkeerswethouder Mark van der Horst. Het was vergeefse moeite.

,,Een taxi mag alleen op de trambaan als hij een klant heeft', zei de wethouder. Vanaf dat moment werd er alleen nog maar geschreeuwd door steviggebouwde mannen met een onvervalst Amsterdams accent.

,,Denk effe na, man!'

,,Heb je zelf weleens op 'n taxi gezeten?'

,,Lul!'

Toen stapte de heer Albert Kloppenburg, woordvoerder van de Taxicentrale Amsterdam (TCA), naar voren. Hij overhandigde de wethouder een petitie waarin op vermindering van het aantal chauffeurs werd aangedrongen. ,,Als we binnen een maand niks horen, worden jullie aan de schandpaal genageld', zei hij dreigend vanachter zijn rossige knevel die zijn hele ondergezicht omspande.

Daarna begon het schreeuwen opnieuw.

,,Verdeel en heers!'

,,Heksenjacht!'

,,Haal het schorem onder de chauffeurs van straat! Dan zijn we 900 kakkerlakken kwijt!'

,,De overheid heeft er een rotzooi van gemaakt!'

De wethouder vroeg voorzichtig: ,,Wil iemand mij nog horen?'

,,Praatjesmaker!'

Van de weeromstuit werd zelfs Maarten Spanjer wat grimmiger. Hij vertelde dat hij laatst op de Overtoom in een taxi was gestapt. ,,Toen stopte er opeens een andere taxi vóór ons. Er sprongen twee chauffeurs uit die het portier aan mijn kant openden en me eruit begonnen te trekken. Dat kan toch niet?'

,,Had je soms een camera bij je?' was de enige reactie uit de zaal.

Een directeur van het Okura Hotel meldde nog dat een van zijn gasten onlangs negentig euro had moeten betalen voor het ritje Schiphol Amsterdam. Daarna was de bijeenkomst snel voorbij. De chauffeurs en andere deelnemers verspreidden zich over de zaaltjes voor hun workshops. Voor één ervan stond een nogal somber kijkende ambtenaar. Hij moest zo'n workshop leiden. Op het bordje naast de deur stond: `Het imago van het Amsterdamse taxibedrijf'.

Ik keek nog eens naar de ambtenaar. Hij begon steeds meer te lijken op een circusdompteur die het gezag over zijn roofdieren kwijt is.

    • Frits Abrahams