Portugal gaat fors saneren

De Portugese regering zal in zijn begroting een voorstel meenemen voor het verminderen van de kosten bij ministeries met 10 procent. Dit melden de Portugese dagbladen Diário Económico en Público vanochtend, op basis van gesprekken met anonieme ambtenaren.

De begroting zou vanochtend worden gepresenteerd, maar rond het middaguur was dit nog niet het geval. Premier José Manuel Durão Barroso zei gisteren dat zijn regering de uitgaven strict onder controle zal houden, maar ook wil blijven investeren in `sociale rechtvaardigheid'.

Portugal is het enige lid van de eurozone dat afspraken over een begrotingstekort – maximaal 3 procent van het het bruto binnenlands product – heeft geschonden met een tekort van 4,1 procent in 2001. Portugal mikt nu op een overschot 2,4 à 2,5 procent.