Politie op zoek naar vader bedreigde Hirsi Ali

Het rechercheteam dat de doodsbedreigingen aan het adres van politicologe Ayaan Hirsi Ali onderzoekt, heeft nog steeds niet met haar vader kunnen spreken. Hij speelt een cruciale rol, omdat hij de telefoontjes zou hebben ontvangen waarin zijn dochter werd bedreigd. ,,Het kan zijn dat hij zich bewust aan het onderzoek onttrekt', aldus een woordvoerder van de politie in Leiden, die het onderzoek leidt.

De twee Leidse rechercheurs die belast zijn met het onderzoek naar de dreigementen, hebben tevergeefs telefonisch contact gezocht met de in Londen woonachtige vader. Het contact kan niet tot stand komen, omdat de telefoon niet wordt opgenomen. Wegens de kosten is het onderzoeksteam niet van plan af te reizen naar Engeland. Ook wordt geen hulp gezocht bij de Engelse politie.

De van origine Somalische Hirsi Ali werkt als wetenschappelijk medewerker bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Een woordvoerster van het partijbestuur van de PvdA bevestigt dat Hirsi Ali naar het buitenland gaat. Zij vertrekt op 9 oktober voor drie maanden. ,,Maar dit staat geheel los van de dreigementen. Het is een vakantie die is geboekt lang voordat de dreigementen speelden', aldus de woordvoerster.

Hirsi Ali, die momenteel is ondergedoken, kan wat de politie betreft terug naar haar Leidse woning. Zij zal dan geen persoonsbeveiliging krijgen. ,,De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben geen reële dreiging voor haar geconstateerd', zegt de woordvoerder.

Uit vandaag gepubliceerde antwoorden van minister Remkes (Binnenlandse Zaken) op Kamervragen van GroenLinks blijkt dat de AIVD (de voormalige BVD) in een zogenoemde dreigingsanalyse op 20 september wel heeft aangegeven dat er aanleiding was voor ,,grote zorg voor de veiligheid van Hirsi Ali'. Hirsi Ali wordt nu beveiligd door particuliere bodyguards, die de Wiardi Beckman Stichting betaalt. Minister Remkes ziet geen aanleiding om ,,aanvullende maatregelen te adviseren of zelf te nemen'.

Mocht Hirsi Ali besluiten haar normale leven te hervatten, dan zal haar bewegingsvrijheid niet in het geding zijn, aldus de politie. Als het nodig is, zal de politie ,,gepaste maatregelen' nemen.

Hirsi Ali heeft op 16 september aangifte gedaan. Ze zou na haar optredens op de tv, waarbij ze zeer kritisch was over de islam, ernstig worden bedreigd. De bedreigingen zouden via telefoontjes aan haar vader zijn geuit. Volgens de aangifte zouden de doodsbedreigingen afkomstig zijn van Noord-Afrikaanse mannen uit Rome en Stockholm. De politiewoordvoerder zegt dat het onderzoek niet op losse schroeven staat nu de vader niet gehoord kan worden. De politie werkt aan andere aanknopingspunten uit de aangifte. ,,Het onderzoek verloopt voortvarend, ook al verwachten we geen aanhoudingen op korte termijn.'

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper heeft afgelopen week tevergeefs geprobeerd het speciaal overlegteam op Binnenlandse Zaken te overtuigen van de noodzaak om Hirsi Ali te beveiligen. Hij heeft ,,een paar contacten' gehad ,,op relevant niveau', bevestigt Peper. ,,De informatie waarover ik op dat moment beschikte, was voldoende aanleiding om het ministerie ervan te overtuigen dat zij is blootgesteld aan een bijzonder gevaar', aldus Peper.

Gerectificeerd

Hirsi Ali

In het bericht Politie op zoek naar vader bedreigde Hirsi Ali (1 oktober, pagina 3) bevestigt een woordvoerder van het PvdA-partijbestuur dat Hirsi Ali naar het buitenland gaat. De details dat zij op 9 oktober weggaat, voor de duur van drie maanden, zijn afkomstig van andere bronnen.

    • Jos Verlaan
    • Ahmet Olgun