OM eist van Ebbers cs 1,5 miljard

De openbare aanklager in New York heeft vijf huidige en voormalige bestuursvoorzitters, onder wie Bernie Ebbers van Worldcom en Joe Nacchio van oud-KPN-partner Qwest, gedagvaard en eist van hen in totaal 1,5 miljard dollar (1,518 miljard euro) terug. Reden is de verkoop van aandelen en opties in nauwe samenspraak met zakenbank Salomon Smith Barney waardoor de topmannen hoge winsten behaalden. De zakenbank prees de aandelen van de telecombedrijven aan in optimische analistenrapporten waardoor de koersen van de bedrijven stegen.

De aanklacht, onder leiding van openbaar aanklager Eliot Spitzer, probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd achter de schermen bij Salomon Smith Barney tijdens de dotcom-hype. Volgens de aanklacht hebben de beschuldigde topmannen tijdens een beursgang aandelen toegewezen gekregen van Salomon in ruil voor het verstrekken van werk aan Salomons moeder, het financiële conglomeraat Citigroup.

De New Yorkse aanklager beschuldigt de topmannen van ,,ongeoorloofde verrijking'' en ,,het schenden van regelgeving op het terrein van openbaarmaking''. Daardoor hebben ,,ongeïnformeerde beleggers miljoen verloren door de val van de aandelen''. Vooral de rapporten van topanalist Jack Grubham spelen een sleutelrol in de dagvaarding.

De aanklacht is opnieuw een klap voor Citigroup. Eerder wist de bank al tot een schikking te komen met de Amerikaanse beurstoezichthouder. Deze zaak draaide om telecombedrijf Winstar, dat inmiddels failliet is. Salomon prees de aandelen van Winstar aan zonder dat beleggers voldoende werden gewaarschuwd voor de risico's van deze belegging.

Naast Ebbers van Worldcom en Nacchio van Qwest zijn ook oprichter Philip Anschutz van Qwest en Stephen Garofalo van Metromedia en Clark Mcleod (Mcleod Telecom) beschuldigd.