Ochtendje rust na grote koersval

Beleggers konden vanochtend even opgelucht ademhalen. Over herstel durft niemand nog te praten, maar de koersval van gisteren – de AEX-index verloor 6 procent – kreeg in ieder geval geen vervolg.

Tegen het middaguur noteerde de beeldbepalende AEX op de Amsterdamse beurs 299,60 punten. Ruim 1 procent hoger dan gisteren, maar of vanmiddag de barrière van 300 punten zou worden overschreden is vooral afhankelijk van de sfeer op de Amerikaanse beurzen. Het lichte herstel dat gisteravond laat in New York al te zien was lag volgens handelaren vanochtend ten grondslag aan de stijging in Amsterdam.

Van herstel was bij de middelgrote aandelen geen sprake: tegen het middaguur stond de Midkap-index 1,3 procent lager op 291,21 punten. Grootste daler was uitzendorganisatie Vedior, die maar liefst 11 procent liet liggen.

Onder de hoofdfondsen leken de financiële aandelen iets te herstellen. ABN Amro, ING en Aegon herstelden enigszins van de forse klappen met stijgingen van respectievelijk 3, 1,7 en 1,6 procent. Fortis bleef gelijk. Pas aan het eind van de week bijt kopieerfabrikant Océ het spits af met kwartaalcijfers. Grootste stijger was voedingsconcern Numico dat de afgelopen dagen rond de 20 procent had verloren. Vanochtend werd ruim 4 procent teruggewonnen.

De andere beurzen in Europa lieten de hele ochtend een minder goed beeld zien dan Amsterdam. Londen was tegen het middaguur wat hoger (0,3 procent tot 3.731 punten). Frankfurt stond zelfs marginaal in de min (2.761 punten), terwijl Parijs een mager winstje van 10 punten noteerde tot 2.788 punten. Vooral de telecomfondsen zorgden voor wat optimisme. De Britse aanbieder van mobiele telefonie mmO2 houdt vast aan een omzetgroei van 10 procent, France Telecom won bijna 5 procent dankzij berichten over een nieuwe baas, te weten Thierry Breton van Thomson.

De effectenbeurs van Tokio verging het vandaag, het begin van de tweede helft van het Japanse begrotingsjaar, slecht. De Nikkei-index daalde in reactie op de Europese en Amerikaanse koersreacties met 2,4 procent tot 9.162 punten. Vooral de aandelen van bedrijven die afhankelijk zijn van hun exportpositie gingen onderuit. Voorbeurs maakte de centrale bank haar zogenoemde Tankan-rapport over de Japanse economie openbaar.