Nominaties Kalveren bekend

Vier van de zes nominaties voor de acteer-Gouden Kalveren zijn voor jonge acteurs. Daarmee weerspiegelt de jury de reeds in een groot retrospectief gesignaleerde generatiewisseling in de Nederlandse film.

Enkele uren nadat zij voor een groepsportret en een acteursconferentie bijeen waren gekomen kregen Jacob Derwig (Zus & zo), Carice van Houten (Minoes), Laurien van den Broecke (Moonlight) en Theo Maassen (Minoes) van juryvoorzitter Matthijs van Heijningen te horen dat zij vrijdag kans maken op een Gouden Kalf. Overige acteernominaties gingen naar Martin van Waardenberg voor Loenatik de moevie en Sylvia Poorta in Zus & zo.

Regisseuse Paula van de Oest werd ook voor het scenario van Zus & zo genomineerd, met als mededingers Ger Poppelaars voor de telefilm Paramaribo Papers en Edwin de Vries voor The Discovery of Heaven. Van de Oest werd ook genoemd in de categorie Beste Regie voor haar film Moonlight. Ook Alejandro Agresti (Valentin) en George Sluizer (Het stenen vlot) dingen mee naar het regie-Kalf. Opmerkelijk is dat geen van deze drie films Nederlands gesproken is. Ook voor de hoofdprijs, het Gouden Kalf voor Beste Speelfilm, werd slechts één Nederlandstalige film genomineerd: Minoes. De beide andere kanshebbers zijn Het stenen vlot en The Discovery of Heaven.

Met een pleidooi voor Paul Ruvens telefilm Het wonder van Máxima provoceerde filmmaker Louis van Gasteren jurylid Frans Rasker gisteren tot een ongebruikelijke toelichting. De jury die Van Heijningen eerder al omschreef als ,,de meest luidruchtige in de geschiedenis van het festival'', deed zijn naam eer aan door vervolgens in een groep roepende individuen uiteen te vallen.

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten zorgde voor enige ophef door de niet in de officiële competitie meedingende documentaire First Kill van Coco Schrijber voor de persprijs te nomineren. Verder viel hun keuze op de telefilm Polonaise van Nicole van Kilsdonsk en de korte animatiefilm Wals voor de storm van Rino Gouw. De prijzen worden op 4 oktober uitgereikt.

    • Dana Linssen