Nederlanders werken aan Ground Zero

Twee Nederlandse architectenbureaus, Neutelings Riedijk en UN Studio (van Ben van Berkel), zijn betrokken bij het ontwerpen van de nieuwe bebouwing van Ground Zero, de plaats in New York waar het WTC stond.

Het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk werkt samen met onder meer het Amerikaanse bureau Skidmore Owings & Merill. Het Amsterdamse UN Studio maakt deel uit van de gelegenheidscombinatie United Architects, waartoe verder de Amerikaanse architect Greg Lynn en het Londense bureau Foreign Architects behoren. De eigenaren van Ground Zero hebben nog vier teams uitgenodigd een ontwerp te leveren, waaronder Richard Meier, Norman Foster, Daniel Libeskind en Peter Eisenman. Ook twee van de teams die al eerder plannen leverden doen nog mee. Elk van de acht teams krijgt 40.000 dollar voor een ontwerp. De ontwerpen moeten bestaan uit een monument, een promenade en een groep gebouwen die een versterking van de skyline van Manhattan betekenen. Ook moeten de bureaus onderzoeken of en hoeveel woningen er kunnen worden gebouwd.