Naoorlogs recordverlies op Damrak

Beleggers in Nederlandse aandelen hebben in derde kwartaal van dit jaar het grootste koersverlies sinds de Tweede Wereldoorlog moeten incasseren. De aandelenkoersen daalden in deze periode met 31,8 procent.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. De waarde van Nederlandse aandelen is in de laatste twee jaar met ruim 410 miljard euro afgenomen. Het afgelopen kwartaal heeft de CBS-koersindex voor aandelen (160 fondsen) het slechter gedaan dan de wereldherbeleggingsindex van MSCI. Deze graadmeter verloor in dezelfde periode 18,3 procent.

Het vorige recordverlies van de CBS-index bedroeg 30,8 procent. Dat was in het vierde kwartaal van 1987, tijdens de beurskrach.

Ook de AEX-index, de toonaangevende graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, ging in het derde kwartaal hard onderuit. De index van 24 hoofdfondsen verloor 32 procent. De Dow-Jonesindex, de belangrijkste beursbarometer wereldwijd, zag in dezelfde periode een daling van 17 procent. En in Londen sloot de toongevende FTSE-index het derde kwartaal af met een verlies van 21 procent.

Op de laatste dag van het derde kwartaal, gisteren, liep het Damrak forse koersverliezen op. Vooral de financiële fondsen, zoals ING, Fortis en ABN Amro, hadden het zwaar te verduren. Fortis en ABN Amro verloren ruim 10 procent, ING moest ruim 9 procent inleveren, terwijl Aegon 8,4 procent goedkoper werd.

Vanmorgen herstelden deze zwaargehavende fondsen zich enigszins.

De financials, die zwaar meewegen op het Damrak, zijn volgens het CBS mede verantwoordelijk voor de grote daling van de CBS-index ten opzicht van de MSCI-wereldherbeleggingsindex. Verder verwijst het statistisch bureau naar onder meer de dreigende oorlog met Irak en het gebrek aan positief bedrijfsnieuws als oorzaken voor het slechte beursklimaat.