Moreel ijkpunt 4

Elsbeth Etty verdedigt zich tegen het verwijt dat de (linkse) media de discussie over vreemdelingen of de criminaliteit onder asielzoekers onbespreekbaar gemaakt zouden hebben. Ze is het met Martin Walser eens dat de jodenvervolging niet geïnstrumentaliseerd mag worden. De Tweede Wereldoorlog en de holocaust moeten niet worden gebruikt om wie dan ook de mond te snoeren. Ook stelt zij dat de Tweede Wereldoorlog moreel ijkpunt moet blijven in de discussie over immigratie en integratie.

Ik zie niet hoe die twee standpunten te verenigen zijn. Zodra iemand in een debat suggereert, hoe vaag en bedekt ook verwoord, dat de denkbeelden van de opponent herinneringen oproepen aan discriminatie en jodenvervolging, is dat een buitengewoon ernstige verdachtmaking, die elke verdere gedachtewisseling onmogelijk maakt. Ik vrees dat dit de laatste jaren meer dan eens is gebeurd. Laten we de Tweede Wereldoorlog maar met rust laten als het om morele ijkpunten gaat.

    • W. van Barneveld