Kogelbrieven bestraft

Een 43-jarige man uit Almelo is gisteren door de rechtbank in die stad veroordeeld tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het met de dood bedreigen van koningin Beatrix en verscheidene politici.

De man had in mei vorig jaar, na de moord op Pim Fortuyn, vijf dreigbrieven naar de regionale omroep RTV Oost gestuurd. In enkele daarvan zaten kogels. De politie nam de bedreigingen zo serieus dat koningin Beatrix en staatssecretaris Vliegenthart bij een werkbezoek aan Twente extra beveiligd werden.

De dader kon worden opgespoord omdat hij bij elke brief telefonisch contact opnam met de regionale omroep. Hij is volgens psychiatrische rapporten verminderd toerekeningsvatbaar. Zelf verklaarde hij dat stemmen in zijn hoofd hem gedwongen hebben tot het sturen van de brieven. De Almelose rechtbank vindt dat de man zich onder toezicht van de reclassering moet stellen, waarna eventueel een behandeling voor zijn psychische stoornis volgt.