Justitie erkent fouten in Clickfondszaak

Het openbaar ministerie (OM) heeft fouten gemaakt in Operatie Clickfonds, de grote beursfraudezaak. Maar er is nooit sprake geweest van bewuste misleiding.

Dat zei fraudeofficier van justitie J. Tonino gisteren tijdens de voortzetting van een van de grote Clickfondszaken. Voor de Amsterdamse rechtbank staat hoofdverdachte D. de Groot terecht, een in Zwitserland wonende Nederlandse ex-vermogensbeheerder. Het openbaar ministerie verdenkt hem ervan de spil te zijn geweest in een systeem van anonieme coderekeningen waarmee de fiscus werd omzeild. De Groot heeft de rechtbank gevraagd het OM niet ontvankelijk te verklaren. Justitie heeft volgens hem het recht op vervolging verspeeld omdat er veel fouten zijn gemaakt in het vooronderzoek.

Tonino erkende dat er ,,niet feilloos was gewerkt'', maar noemde de onzorgvuldigheden ,,volstrekt verklaarbaar''. De rechtbank verklaarde het OM eerder in een andere grote Clickfondszaak niet ontvankelijk wegens ,,een patroon van onzorgvuldig optreden''.

achtergrond: pagina 16

www.nrc.nl: dossier Clickfonds