Hakken met precisie

Als de jongeren van Versatel uit Amsterdam Zuid-Oost het kunnen, dan kunnen wij het ook. De Ierse topman John F. Riordan van UPC, nog in de Tweede Wereldoorlog geboren, heeft vlak na de doorstart van telecombedrijf Versatel een vergelijkbaar scenario aangekondigd. Gisteren vroegen de mannen van UPC van de Boeing Avenue op Schiphol ook uitstel van betaling aan.

Beleggers zijn inmiddels gewend aan het optimisme waarmee onheilsberichten van een van de grootste kabelexploitanten van Europa de wereld in worden geslingerd. ,,Dit is prachtig nieuws voor alle klanten, toeleveranciers en andere belanghebbenden van UPC.''

Een breuk met het verleden is dat de aandeelhouders dit keer niet door Riordan worden genoemd. En dat is geen toeval. In zijn gloriedagen behoorden de, voornamelijk, Amerikaanse managers van UPC tot de grootste predikers van het aandeelhouderskapitalisme in Nederland. Ditmaal worden de huidige aandeelhouders volledig weggeblazen om de onderneming uit haar schuldcrisis te bevrijden. Bijna tweederde van UPC's loodzware schuldenlast wordt omgezet in nieuwe aandelen. Dit zorgt voor een verwatering met ruwweg een factor vijftig: de honderd procent UPC-aandelen van vandaag zijn na de operatie geslonken tot twee procent van het aandelenkapitaal.

UPC heeft 10,5 miljard euro aan schuld opgebouwd door in de hoogtijdagen van de telecomindustrie aan de lopende band overnames te plegen en hiervoor grif te lenen. De doorstart brengt de schulden met 65 procent terug.

Het ,,prachtige nieuws'' van Riordan geldt voor nog meer partijen. Bijvoorbeeld de banken. Die zaten al een tijdje te zweten op 3,2 miljard euro aan krediet dat door UPC is opgenomen. De faciliteit van 4 miljard waaronder dit is opgenomen, gaat terug naar 3,5 miljard. Tegelijkertijd krijgen de banken een eenmalige commissie van 8,75 miljoen euro. Daarnaast wordt het rentetarief op het krediet met 1,5 procentpunt opgetrokken: goed voor circa 50 miljoen extra inkomsten per jaar.

UPC is sinds 1 februari van dit jaar bezig met een doorstart. Toen kondigde het bedrijf al aan sommige betalingsverplichtingen niet na te komen. Is het toeval dat UPC op de eerste werkdag dat Versatel uit surseance is zelf de bijl in zijn schulden zet en uitstel van betaling aanvraagt? De geslaagde doorstart van Versatel zorgt er voor dat een van de meest doorgewinterde bewindvoerders van Nederland weer beschikbaar is: Louis Deterink maakte naam als curator bij DAF, Fokker en Tulip en kent de Versatel-route als geen ander. De schuldensanering van UPC mag hard en ingrijpend zijn, de timing ervan getuigt van fijnzinnigheid.

    • Jeroen Wester