Grimmige sfeer in LPF-fractie

Het conflict tussen de leiding van de LPF-fractie in de Tweede Kamer en het dissidente fractielid Winny de Jong lijkt onoplosbaar. In een grimmige sfeer begon de fractie vanochtend een volgens fractievoorzitter Wijnschenk beslissende vergadering. Voorafgaand aan die bijeenkomst liet Kamerlid Hoogendijk weten dat De Jong wat hem betreft ,,dood kan vallen''.

De ruzie tussen De Jong en Hoogendijk overheerst de laatste dagen alle andere problemen binnen de LPF. Hoogendijk kwam vanmorgen aangeslagen het Tweede-Kamergebouw binnen. Hij zei ,,zwaar geraakt'' te zijn door uitspraken van De Jong gisteravond tijdens een politiek café waar ze de fractieleden die Wijnschenk steunden vergeleek met Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog heulden met de vijand. ,,Moet ik zoiets horen van een mevrouw met een Duits accent, terwijl mijn vader zich enorm geweerd heeft tegen de bezetter'', aldus Hoogendijk. ,,Ze heeft eerder gezegd dat ze oorlog wilde, nu heeft ze die wat mij betreft ook.''

De leden van de fractie wilden tevens opheldering over het besluit van Wijnschenk om minister Heinsbroek (Economische Zaken) aan te zoeken als politiek leider van de LPF. De meerderheid in de fractie toonde zich hierover onaangenaam verrast. Ook LPF-minister en vice-premier Bomhoff reageerde afwijzend: ,,Ik draag het vice-premierschap niet over en ik hoop het nog lang te blijven''. Aanstelling van de vice-premiers is een kabinetskwestie en kan door de LPF niet op eigen initiatief worden gewijzigd.

Volgens oud-fractieleider Mat Herben hadden de fractieleden kort voor de vergadering nog geen concreet voorstel ontvangen. Maar vast staat volgens hem wel dat het fractiebestuur zal worden verkleind naar ,,een man of vier''. Voorafgaand aan de vergadering van de LPF-fractie deed zich vanochtend een incident voor tussen het Kamerlid Alblas en een persfotograaf. Het Kamerlid gaf de fotograaf van Het Parool een vuistslag. Tweede-Kamervoorzitter Weisglas heeft hem daarvoor op het matje geroepen. Alblas heeft zijn excuses aangeboden.

wijnschenk: pagina 3