Frankrijk wacht `gele kaart voor budgettekort'

De Europese Commissie overweegt Frankrijk een waarschuwing te geven wegens het stijgende tekort op de begroting. Dat is in Brusselse kringen vernomen. Ook het gezaghebbende Franse dagblad Le Monde meldt vandaag de naderende waarschuwing.

Commissiefunctionarissen in Brussel houden er steeds meer rekenening meer dat Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) de komende periode Frankrijk een zogenoemde `gele kaart' zal voorhouden, omdat het land zich niet houdt aan de begrotingsafspraken. ,,Als Frankrijk zo doorgaat, vraagt het erom'', aldus een hoge Brusselse functionaris.

De EU-lidstaten moeten in meerderheid met zo'n `vroege waarschuwing' instemmen. Eerder dit jaar ging een `gele kaart' voor Duitsland na politieke druk van tafel in ruil voor verregaande Duitse toezeggingen de begroting op orde te brengen.

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin zei gisteren dat Frankrijk de door het Europese stabiliteitspact opgelegde verplichtingen zal nakomen. Raffarin sprak aan de vooravond van de opening van het parlementaire seizoen tot een gehoor van vijfhonderd parlementariërs en senators van de UMP, de Union pour la Majorité Parlementaire, de partij van president Jacques Chirac.

De premier zei ,,de Europese autoriteiten'' te willen ,,geruststellen''. ,,Er is geen sprake van dat wij de verplichtingen van het stabiliteitspact niet nakomen.'' Raffarin verzekerde zijn gehoor ,,goed'' te weten welk doel bereikt moet worden, maar verwees naar ,,een moeilijke situatie''. Die is volgens hem geschapen door de vorige regering, van de socialist Lionel Jospin.

Raffarin noemde geen datum cruciaal voor de Europese Commissie waarop hij het begrotingsevenwicht denkt te realiseren.

Eurocommissaris Solbes voerde de druk op Frankrijk vorig week op door in een ongebruikelijke schriftelijke verklaring zijn ,,zorg'' te uiten over de Franse begrotingsplannen voor 2003.