Ericssons claimemissie

Opnieuw is een financieringsmogelijkheid voor producenten van telecomapparatuur van het toneel verdwenen. Het Zweedse Ericsson heeft gewaarschuwd dat de omzet en `in het bijzonder' de bestellingen in het derde kwartaal lager zullen uitvallen dan in het tweede. Een dalende omzet zal geen verrassing zijn voor beleggers die de waarschuwingen van Ericssons concurrenten hebben gehoord. Maar teruglopende bestellingen? Beleggers hadden gehoopt dat de bestellingen stabiel zouden blijven, wat had kunnen duiden op een herstel van de omzet volgend jaar. Nu zijn ze in paniek.

De aandelen van Ericsson kelderden na de waarschuwing naar een niveau dat 10 procent lager lag dan de koers van de claimemissie van eind augustus.

Daardoor rijst de vraag of Ericsson beleggers niet al vóór die emissie had kunnen waarschuwen. Toch zijn sommige concurrenten ook pas in september met hun waarschuwingen gekomen en is de markt afgelopen maand verder verslechterd. Het precieze aantal bestellingen wordt meestal ook pas aan het eind van het kwartaal bekend. Toch zou het Ericsson, dat eerder geen verwachtingen over het derde kwartaal uitsprak, wel eens moeite kunnen kosten de verdenking te ontzenuwen dat het concern bewust zijn mond heeft gehouden tot het geld binnen was.

Zolang deze inzinking duurt, zal Ericsson op geen enkele manier rationeel denkende aandeelhouders opnieuw tot het kopen van aandelen kunnen bewegen (hoewel de grootaandeelhouders Investor en Industrivarden daar wellicht anders over denken). Ook concurrenten als Alcatel en Lucent kunnen vóórdat een herstel van de sector in zicht komt een beroep op de kapitaalmarkt waarschijnlijk wel vergeten. Het is moeilijk te voorspellen op welk niveau de omzet van de telecomapparatuurproducenten zich uiteindelijk zal stabiliseren. Maar als het lager is dan de grote spelers hopen, kunnen sommigen van hen failliet gaan.

De obligatiemarkt houdt al rekening met het risico dat Ericsson, Alcatel, Lucent en Nortel hun schulden willen omzetten in aandelen. Maar beleggers blijven optimistisch. Als de markt zich herstelt, zijn Ericsson-aandelen zeker de moeite waard. De UMTS-technologie kan de markt voor draadloze telecomapparatuur alsnog voor een ineenstorting behoeden.

Maar de gehele markt verwezenlijkt dit jaar een omzet van waarschijnlijk net iets meer dan 30 miljard dollar. Het marktaandeel van Ericsson bedraagt ruwweg 40 procent. Ericssons beurswaarde van 6 miljard dollar zou wel eens verder kunnen afnemen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly