Deel Stedelijk wellicht naar Beatrixpark

De gemeente Amsterdam overweegt vestiging van een filiaal van het Stedelijk Museum aan de rand van het Beatrixpark. Het gebied maakt deel uit van de Zuidas en wordt ontwikkeld door ING Vastgoed.

Het Projectbureau Zuidas, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gebied aan weerszijden van de A10, had al eerder een zogenoemd `museumkavel' aangewezen. ING Vastgoed, eigenaar van een kapel en een klooster in het gebied, was al bezig om hier plannen voor een culturele instelling te ontwikkelen. Het museumkavel ligt aan de zuidwestzijde van het Beatrixpark, tussen Beethovenstraat en Prinses Irenestraat. Een aantal gebouwen aan de Prinses Irenestraat zouden plaats moeten maken voor de nieuwe bestemming, ondermeer scholengemeenschap het Sint Nicolaaslyceum, kunstopleiding het Sandberg Instituut en de Christus' Geboorte Kerk. Volgens gemeentewoordvoerder S. Rutte is het Beatrixpark ,,een van de locaties die we onderzoeken''.

Vorige week besloot de Amsterdamse gemeenteraad om af te zien van de geplande uitbreiding van het Stedelijk Museum aan het Museumplein en een collectiecentrum in Amsterdam-Noord. Wel besloot men het bestaande gebouw te renoveren en een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een museale instelling op de Zuidas, ,,waarin een deel van het Stedelijk Museum moet worden ondergebracht''. Vervolgens onstond verwarring over uitspraken van cultuurwethouder H. Belliot, die suggereerde dat wellicht het hele Stedelijk naar de Zuidas zou worden verplaatst. Ook was er sprake van een scheiding van de collectie in een museum voor de 20ste en een museum voor de 21ste eeuw. Volgens gemeentewoordvoerder Rutte zijn de uitspraken van Belliot ,,geheel voor rekening van de wethouder'' en geldt uitsluitend het raadsbesluit van 26 september.

Volgens ING-woordvoerder W. Snijders is de rol van ING bij de dependance nog onduidelijk. ,,Sinds vorige week gaat het allemaal erg snel. Wij wachten op een duidelijke beslissing van de gemeente voor een locatie. Zeker is dat wij het gebied bij het Beatrixpark ontwikkelen, en dat we daar naast wonen, werken en winkelen graag cultuur willen hebben. De dependance voldoet aan die voorwaarde.''

Een andere ontwikkeling rond het Stedelijk Museum komt uit Amsterdam-Noord. Volgens het stadsdeel kan het geplande collectiecentrum toch worden gerealiseerd. Een financiële instelling, betrokken bij de ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oever, is volgens het stadsdeel bereid om de bouwkosten van 30 miljoen euro op zich te nemen. Voorwaarde is dat de investeerder het gebouw voor twaalf tot vijftien jaar kan verhuren. Gemeentewoordvoerder Rutte: ,,We hebben dat persbericht ook gelezen, we gaan het bekijken.''

WWW.NRC.NL: Discussie Stedelijk Museum