Databank voor gestolen mobieltjes

De politie in de vier grote steden slaat vanaf vandaag de toestelnummers van gestolen mobiele telefoons op in een centrale databank. De gegevens zijn voor iedereen toegankelijk via de website www.politie.nl. Zo kan iederen zien of hij in het bezit is van een gestolen telefoon.

De politieregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Utrecht starten vandaag met een actie die het aantal straatroven van mobiele telefoon drastisch moet terugdringen.

GSM's zijn geliefd roversgoed. De daders zijn voor het overgrote deel tussen de twaalf en achttien jaar. De actie richt zich naast betere beveiliging van de telefoons op voorlichting aan jongeren. De politie wil hen doordringen van de ernst van straatroof.

Mobiele bellers wordt tijdens de campagne aangeraden hun telefoon te beveiligen met een code, de zogeheten YUNU (Your Unique Number), die naast de gebruikelijke pincode het toestel beveiligt. Hierdoor kan de dief of de heler de simkaart niet gebruiken en wordt de gestolen telefoon waardeloos. De gebruiksaanwijzing voor het instellen van deze YUNU is terug te vinden in de handleiding van de telefoon, maar ook op de website van de politie.

Ook zou iedereen het toestelnummer (IMEI) van de telefoon moeten noteren. Dit nummer is te achterhalen door #06# in te toetsen. Na aangifte kan de politie dan een `sms-bombardement' op de telefoon loslaten, een continue stroom van tekstberichten.