Bojan Z.

Bojan Zulfikarpasic, beter bekend als Bojan Z, is een krachtpatser. De Frans-Servische pianist bewijst op Solobsession dat hij daar geen begeleidend trio voor nodig heeft. Ook in zijn eentje is Bojan Z een bijzonder fysiek pianist: hij bespeelt de vleugel niet, meteen vzanaf het openingsnummer Fingering valt hij hem aan en deelt hij mokerslagen uit aan het ivoor.

Hoewel Monkiaans gehakkel het vrijwel overal wint van subtiliteiten, kan de pianist geen monomaan gerammel in één enkel emotioneel register worden verweten.

In het in Balkan-ritmes gedrenkte Multi don Kulti en een zeer bluesy uitvoering van Sonny Rollins' Valse Hot zet Bojan Z een heerlijk melancholische sfeer neer. En in de Macedonische traditional Uci me Majko, Karaj me drijft hij het drama op tot angstaanjagende hoogte. Het niveau van befaamde solo-pianisten als Keith Jarrett en Chick Corea is voor Bojan Z. nog een treetje te hoog, maar met zijn intensiteit zit het meer dan goed.

Bojan Zulfikarpasic: Solobsession (Label Blue,LBLC 6624 HM 83) Distr Culture

    • Edo Dijksterhuis