Belastingdienst zaait paniek onder overblijfkrachten

Een onderzoek van de belastingdienst heeft beroering veroorzaakt onder overblijfkrachten. De Vereniging Openbaar Onderwijs spreekt van een ,,heksenjacht''. De Amsterdamse Onderwijswethouder Rob Oudkerk pleit voor een ,,structurele aanpak''. En op ten minste één Amsterdamse school komt geen overblijfkracht meer op het werk.

Vorige week woensdag heeft de belastingdienst op een Amsterdamse basisschool een van de overblijfkrachten gehoord. De dienst had een tip gekregen dat deze vrouw geen belasting betaalde over de vergoeding die zij kreeg van de ouderraad. Toen de belastingdienst de volgende dag ook de administratie van de ouderraad opvroeg, bleek er helemaal geen administratie te zijn. Sindsdien durft geen van de overblijfkrachten van de basisschool nog te komen werken en moeten de ouders zelf met noodroosters het overblijven tussen de middag begeleiden.

Dagelijks blijven circa 460.000 kinderen tussen de middag over op school, in veel gevallen omdat hun ouders op dat moment werken. Circa 40.000 overblijfkrachten begeleiden deze kinderen. De organisatie van het overblijven is een zaak van de ouders, niet van de scholen. Op de website van het Instituut voor de Ontwikkeling van Schoolkinderopvang wordt uiteengezet in welke gevallen de overblijfkrachten belasting moeten betalen. Aan vrijwilligers (vaak ouders van leerlingen) mag belastingvrij 700 euro per jaar worden betaald. In andere gevallen is sprake van een normale dienstbetrekking.

De Vereniging Openbaar Onderwijs zoekt de oorzaak van de wetsovertreding in `onwetendheid' van overblijfcommissies en vindt dat de belastingdienst meer voorlichting moet geven. Zij vreest dat de actie van de belastingdienst potentiële geïnteresseerden zal afschrikken voor ,,een taak waarvoor nu al moeilijk mensen zijn te vinden''.

Een woordvoerder van de belastingdienst (onderdeel van het ministerie van Financiën) laat weten dat er geen sprake is van een campagne tegen zwartwerkende overblijfkrachten en dat de dienst een reguliere controle uitvoerde op basis van aan haar verstrekte informatie.

De Amsterdamse wethouder onderwijs Oudkerk vindt dat het kabinet van zijn voornemen moet afzien om gesubsidieerde banen af te schaffen en het overblijven moet professionaliseren en subsidiëren, aldus zijn woordvoerder.