Neuer Markt levert waardevolle lessen op

Wie rouwt er om de Neuer Markt? De Duitse aandelenbeurs voor jonge bedrijven legde eerder deze week op de prille leeftijd van vijf jaar het loodje.

De weinige, niet te benijden analisten en zakenbankiers die de aan de beurs genoteerde technologiebedrijven nog volgden, pinken misschien een traantje weg. Ook de London Stock Exchange denkt wellicht met weemoed terug aan wat ooit had kunnen gebeuren. Als de fusie met Deutsche Boerse, het moederconcern van de Neuer Markt, was gelukt, zou Londen er met de Duitse hoofdfondsen vandoor zijn gegaan en zou Frankfurt met de rommel zijn blijven zitten.

Bij veel beleggers roepen de woorden `Neuer Markt' levendige herinneringen op aan faillissementen en schandalen. Dit was de markt die u EMTV en Mobilcom bracht. Het is waar dat de markt op het laatst nog heeft getracht schoon schip te maken. Personen die bij bedrijven betrokken waren moesten bijvoorbeeld in 2001 hun aandelenverkopen melden. Maar tegen die tijd had de markt al een te slechte naam gekregen. De Neuer Markt moest verdwijnen.

Toch worden herinneringen gekleurd door het verstrijken van de tijd. De opkomst en ondergang van licht gereguleerde markten is een conjunctuurverschijnsel. Dit soort tweederangs markten worden vaak in het leven geroepen om tijdelijke bevliegingen van beleggers te bevredigen. De gevolgen zijn voorspelbaar. De waarderingen rijzen de pan uit. De kapitaalkosten kelderen. Startende ondernemingen halen grote sommen geld binnen. Maar de overdreven hoeveelheid kapitaal die in halfbakken ideeën wordt gestoken draagt de kiemen voor de zelfvernietiging al in zich.

Als de nieuwigheid eraf is, zijn startende ondernemingen niet voorbereid op de nukken van de markt. Serieuze beleggers blijven niet aan boord om hen te ondersteunen.

De Neuer Markt heeft de Duitse beurscultuur tijdelijk schade toegebracht. De daling van 95 procent van de Nemax 50-index heeft beleggers 220 miljard euro aan waarde gekost. Maar, om deze cijfers in de juiste context te plaatsen, moeten we bedenken dat Deutsche Telekom in zijn eentje een vergelijkbaar bedrag heeft verloren. Bovendien vormen beide catastrofes waardevolle lessen voor beleggers.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld