India.Arie

Acoustic Soul heette de cd waarmee India.Arie vorig jaar overtuigend debuteerde. De akoestische gitaar waarmee ze op het podium druk koketteerde was meer dan een loze gimmick: die speelde in haar muziek een belangrijke rol, vandaar de albumtitel, en de bonus van de associaties met vrouwelijke singer-songwriters als Joni Mitchell was mooi meegenomen.

Toch viel de muziek ondubbelzinnig in de sector nu- of neosoul, maar ze sloeg er bepaald geen gek figuur mee. Had die plaat, en het hitje Video, nog een zekere lichtvoetige toets, Voyage To India klinkt een stuk donkerder en introspectiever. Maar waar Lauryn Hill, die een vergelijkbaar traject doormaakte, zich op de moederziel alleen opgenomen dubbelaar Unplugged op een larmoyante manier aan de materie vertilde, daar blijft India.Arie overeind – al is het wel even slikken bij de teksten. Titels als Growth, Healing, Gratitude (en dat zijn nog maar de `interludes' van pakweg een minuut), God Is Real en The One hameren het spirituele pad dat India.Arie is ingeslagen er met een mokerhamer in. Jammer, toch, dat ze niet veel verder komt dan platitudes als ,,The only thing constant in the world is change'', nota bene de eerste woorden op het album. Maar de vrouw die het leven neemt zoals het komt, zoals het betreffende nummer verder gaat, weet die levenshouding om te zetten in mooie liedjes, die, zoals gezegd, donkerder klinken dan je zou verwachten van iemand die het heeft over ,,little things and the joy they bring''. Door dat spanningsveld is Voyage To India ook voor minder gelovigen uitstekend te verteren. Terwijl menig nu-soul-album bijna bezwijkt onder de verwijzingen naar de grote voorgangers, ontworstelt India.Arie zich knap aan die last. De folk-invloeden die zich via haar akoestische gitaar in de muziek nestelen staan haar uitstekend, de liedjes zijn compositorisch af en kennen bovendien op productioneel niveau voldoende prikkels (het `ademende' geluid in Headed In The Right Direction bijvoorbeeld) om je bij de les te houden. Deze Voyage To India leidt voor de luisteraar vooral via bezonken, fraaie nieuwe soul. Waar die tocht moet eindigen is dan van minder belang.

India.Arie: Voyage To India (Motown) distr. Universal