Er zijn heel veel Saddams in Irak

Het gerucht ging al heel lang, maar nu heeft het ook een wetenschappelijke onderbouwing. De Iraakse leider Saddam Hussein maakt gebruik van verschillende dubbelgangers. De man die uit veiligheidsoverwegingen zelden lang op dezelfde plaats verblijft, die op reis voortdurend van voertuig wisselt en die nooit twee keer op dezelfde plaats slaapt, laat zich zeer regelmatig vervangen door mannen die heel sterk op hem lijken.

De Duitse tv-zender ZDF liet patholoog-anatoom Dieter Buhmann, die werkt voor justitie in Homburg, beelden bekijken van Saddam. De omroep lichtte daarvoor 450 opnamen van diens gezicht uit het eigen archief. Buhmann heeft een ook door de FBI gebruikte computermethode ontwikkeld voor de bestudering van foto's. Hij markeert opvallende beeldpunten, zoals de positie van oren, neus en ogen en laat die door een computer met elkaar vergelijken.

Buhmann komt tot de conclusie dat Saddam sinds 1998 niet meer zelf op filmbeelden voorkomt. Of hij nu met zijn veiligheidsstaf vergadert, zich op een balkon laat toejuichen of zich in de menigte begeeft, in alle gevallen gaat het volgens Buhmann om een dubbelganger. De patholoog-anatoom was dan ook uiterst verbaasd toen er vorige week zaterdag ineens weer een opname was waarin de echte Saddam te zien was. Lachend zat hij een vergadering voor van de revolutionaire raad.

Volgens de vroegere leider van de Iraakse veiligheidsdienst, Wafiq Al-Samarae, die zich inmiddels heeft aangesloten bij de oppositie, besloot Saddam al lang geleden uit veiligheidsoverwegingen gebruik te maken van dubbelgangers. De laatste tijd zou dat gebruik alleen maar zijn toegenomen. Dit zou te maken hebben met de matige gezondheidstoestand van de inmiddels 68-jarige Saddam.

Buhmann gaat er van uit dat de dubbelgangers plastische chirurgie hebben ondergaan om de gelijkenis te vergroten. Ook moeten ze heel zorgvuldig de gestiek en de mimiek van hun voorbeeld hebben bestudeerd. Volgens deskundigen zal het niet eenvoudig zijn om, bij een eventuele omverwerping van het regime in Bagdad, zeker te zijn dat de ware Saddam is verdwenen.