Sangatte sluit over halfjaar

Het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Sangatte gaat over zes maanden dicht. Vanaf 15 november worden geen nieuwe vluchtelingen meer opgenomen. Dit maakten gisteren de Franse minister Nicolas Sarkozy en zijn Britse collega David Blunkett bekend tijdens een bezoek aan het omstreden opvangkamp.

Sluiting van het kamp, dat voor veel overlast zorgt, hangt af van de in werkingtreding van nieuwe, strengere Britse immigratiewetgeving. De huidige wetgeving maakt het Verenigd Koninkrijk een aantrekkelijke bestemming voor de vluchtelingen, die vooral uit Irak en Afghanistan afkomstig zijn. De huidige zestienhonderd bewoners van het kamp, dat op niet meer dan vijfhonderd mensen berekend is, worden geregistreerd door het Rode Kruis en de UHCR. De vluchtelingen worden op kosten van Frankrijk teruggebracht naar het land van herkomst en krijgen bovendien tweeduizend euro mee. Met vervolging bedreigde vluchtelingen zullen niet worden teruggestuurd. Afghanistan geldt niet langer als een onveilig land. De meeste vluchtelingen in Sangatte komen echter uit Irak.