Israël mist topman Hamas bij liquidatiepoging

Een topleider van de moslim-extremistische Palestijnse organisatie Hamas in Gaza heeft gisteren een gerichte Israëlische raketaanval overleefd, aldus Israëlische en Palestijnse berichten.

De Israëlische aanval, in een drukke civiele buurt, kostte twee andere Hamasleden het leven. Meer dan 25 mensen werden gewond, onder wie volgens Palestijnse ziekenhuisbronnen drie kleine kinderen. De actie leidde meteen tot nieuwe internationale kritiek op de Israëlische liquidatiepolitiek en tot nieuwe aankondigingen door Hamas van zelfmoordaanslagen. De Israëlische veiligheidsdiensten hebben hun waakzaamheid nog eens extra verhoogd.

Doelwit van de aanval was Mohammed Deif, commandant van de gewapende vleugel van Hamas die tientallen Israëlische burgers met zelfmoordaanslagen heeft gedood. Volgens Hamas zat Deif in een auto die vanuit een Israëlische helikopter met raketten werd bestookt. Hij werd gewond, zijn lijfwachten werden gedood.

De afgelopen twee jaar zijn in totaal zeker 78 gezochte Palestijnen gedood bij gerichte Israëlische aanvallen die anti-Israëlische terreur moeten voorkomen. De aanvallen hebben echter ook meer dan 50 omstanders het leven gekost.

Het meest omstreden was de aanval midden in een drukke woonbuurt van Gaza die Mohammed Deifs voorganger Salah Shehadeh enkele maanden geleden het leven kostte. Bij die aanval vonden ook negen kinderen de dood. Deif, die in 1996 de militaire vleugel van Hamas ging leiden, maar in 2000 werd vervangen door de charismatischer Shehadeh, nam het commando over de `militaire operaties' van Hamas drie dagen na Shehadehs dood weer over.

Premier Ariel Sharon heeft het inmiddels een week oude beleg van Yasser Arafats hoofdkwartier in Ramallah in een vraaggesprek met de Jerusalem Post gerechtvaardigd als ,,preventieve actie'' om verdere terreur te voorkomen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft begin deze week de onmiddellijke opheffing van het beleg geëist en de Verenigde Staten hebben het enkele malen als ,,niet nuttig'' gekenschetst . Maar volgens Sharon zijn onder de meer dan 200 Palestijnen die samen met Arafat verschanst zitten in het laatste gebouw van zijn hoofdkwartier dat Israël niet heeft gesloopt, ,,de grootste terroristen die er bestaan''.

De meeste gezochte van hen is volgens de Israëlische autoriteiten Tawfiq Tirawi, chef van de Palestijnse inlichtingendienst op de Westelijke Jordaanoever. Israëlische commentatoren hebben erop gewezen dat Tirawi nog maar een paar maanden geleden deelnam aan besprekingen tussen Palestijnse en Israëlische veiligheidsdiensten.